Exmar Yachting verkoopt en verhuurt wereldwijd exclusieve luxejachten.

Tekst: Stijn de Koning

foto’s: Exmar Yachting

“Wat we beloven, maken we waar”

Stel je voor… een vakantie op een luxueus en exclusief zeiljacht waar je alleen maar moet genieten van de rust en de idyllische omgeving. De kapitein vaart de juiste koers en de bemanning bedient je op jouw wenken. Of wil je zo’n vakantie beleven op jouw eigen boot, volledig gebouwd en uitgerust volgens jouw wensen.

Gouden tip

“Mag ik met een gouden tip beginnen voor iedereen die overweegt om een exclusief zeiljacht of exclusieve motorboot te kopen of te huren?”, vraagt Xavier Ex “Ga nooit op zoek naar jouw ideale boot, maar zoek een makelaar die je volledig kan vertrouwen en laat die voor jou de perfecte match vinden. Staar je zeker niet blind op één merk of model, maar verken de internationale markt samen met een specialist die ook op voorhand mee over het operationele luik van je aankoop nadenkt. Samen met die gespecialiseerde makelaar zoek je uit wat de beste mogelijkheden zijn volgens jouw wensen en budget.”

Eigenaars ontzorgen

We leggen ons toe op jachten die groter zijn dan 24 meter, zowel zeiljachten als motorboten. “Voor die klasse gelden speciale regels en wetgeving waarin we al vele jaren gespecialiseerd zijn. Onze corebusiness is enerzijds ‘operationeel management’ van luxueuze jachten en anderzijds het ‘charteren’ of verhuren van jachten. Onder het operationeel management valt het ontzorgen van de eigenaar op het vlak van registratie, regelgeving en administratie. Wij vervullen alle voorwaarden in naam van de eigenaar om te mogen varen. Soms komt daar ook nog ‘technisch management’ bij, waarbij wij letterlijk ook zorgen voor een goed geoliede machinekamer en het jacht technisch volledig vaarklaar maken.”

Klant of boot zoeken

“Bij het charteren van jachten heb je twee situaties: ofwel zoeken wij voor een klant een jacht dat het meest voldoet aan zijn of haar wensen. Of wij verzorgen de verhuur van een jacht op momenten dat de eigenaar er niet zelf mee kan varen en het aan anderen via ons ter beschikking wilt stellen. In de twee situaties regelen wij alles tot in de kleinste details. Zowel de eigenaar die zijn jacht via ons chartert of klanten die een boot huren, hoeven zich van niets iets aan te trekken.”

Niets is te veel

Als je een jacht wilt huren, komt één van de medewerkers bij jou thuis langs. Dan overlopen we stap voor stap wat je allemaal in gedachten hebt. Wens je ’s morgens meteen een verfrissende duik te nemen of ga jij liever zwemmen na een uitgebreid ontbijt? Hoe wil jij jouw koffie of drink je liever thee, vers fruitsap of champagne bij het ontbijt? Slaap jij graag onder een donsdeken of liever onder gewone lakens? Welke taal spreek je het liefst met de bemanning aan boord? Moet de kok met speciale zaken rekening houden? Zo kan ik nog een hele tijd doorgaan met voorbeelden van wat wij allemaal tot in de details in orde brengen voor onze klanten. Niets is te veel en alles kan. Wij maken jouw dromen aan boord helemaal waar. Ons motto: jouw vakantie start als je jouw voordeur thuis dichttrekt. Vanaf dan moet je alleen nog maar genieten. We merken dat mond-aan-mond-reclame door tevreden klanten voor ons de beste publiciteit is. Wie een onvergetelijke reis beleeft, wilt dat avontuur nog eens over doen en vaak eens samen met andere mensen. Of ze raden het alleszins aan aan familie en vrienden om het ook eens te proberen.”

Idyllische bestemmingen

“De populairste bestemmingen blijven rond de Middellandse Zee, waarbij klanten varen in, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland, Montenegro of, Italië, Malta, Monaco of. Ook de Caraïben zoals, St. Barth, de BVI’s, Antigua, de Grenadines of Martinique keren vaak terug op het lijstje van idyllische bestemmingen voor een onvergetelijke vakantie op een zeiljacht of motorboot. In principe is het mogelijk om in elk water waar ook ter wereld te varen. Alleen komen er soms extra voorwaarden bij kijken maar ook die bijkomende registratie of administratie maken wij volledig voor onze klanten in orde. Dat geldt ook voor vlagselectie.

Ontstressen in Scandinavië

“Een bestemming die we in de toekomst nog verder willen uitwerken, zijn de Scandinavische landen. Graag bieden we vaarten aan waarbij je bijvoorbeeld het noorderlicht in Noorwegen kan bewonderen. We zien een duidelijke trend dat mensen meer en meer kiezen voor een vakantie waarbij ze volledig kunnen ontstressen (zie ook artikel “Wellness is de nieuwe luxe, pagina 12).
Klanten vragen bijvoorbeeld of het mogelijk is om aan boord ook eens een yoga-sessie te doen of een uitgebreide massage te krijgen. Of ze vragen of de kok een menu samenstelt met de focus op detoxen. Opnieuw allemaal voorbeelden van wensen die aanleunen bij de nieuwe trend, wensen die wij graag waarmaken voor onze klanten.”

Zeiljacht bouwen op maat

“Het grootste deel van de klanten bestaat uit mensen die een zeiljacht of motorboot huren, meestal voor een week. Of eigenaars die via ons hun boot verhuren als ze zelf niet kunnen varen. Zo verdienen ze ook een beetje van hun investering terug. Af en toe krijgen we ook vragen om een jacht te bouwen. We beschikken niet over een eigen scheepswerf en over medewerkers die daadwerkelijk boten bouwen. Wens je een jacht op maat? Dan begeleiden wij jou van bij de allereerste brainstorm waarin schetsen gemaakt worden tot het moment dat je de allereerste keer kan uitvaren. Veel hangt af van de beschikbaarheid van de juiste materialen en hoe ver je wilt gaan in de afwerking van jouw zeiljacht of motorboot. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van je gewenste schip, moet je rekenen op een 1,5 a 3-tal jaar tussen de eerste tekeningen en het moment dat je kan varen.”

Levensduur varieert

“De levensduur van een jacht is moeilijk exact te bepalen, omdat veel factoren een invloed hebben. Sommige zeiljachten of motorboten gaan twintig of dertig jaar mee, andere kunnen dan weer een eeuwigheid meegaan. Elke boot ligt in zout water en weer en wind, de levensduur hangt af van de bouwkwaliteit, de gebruikte materialen, het gebruik en het onderhoud. Net als bij oldtimers investeren sommige eigenaars fors om een “classic yacht” zolang mogelijk in de originele staat te houden. Er zijn yachten van meer dan 100 jaar die nog grotendeels origineel zijn, en sommige van bijna 100 jaar oud waar nog hard met geracet

Prijzen zelf bepalen

“Omdat je heel ver kan gaan in persoonlijke wensen, kan je geen vaste prijs plakken op een nieuw jacht. Dat geldt ook voor verhuur en verkoop van “pre-owned” zeiljachten en motorboten. Er spelen zoveel verschillende factoren mee dat het moeilijk te zeggen is hoeveel het kost. Zodra wij jouw wensen kennen, geven we jou natuurlijk wel een concreet idee van de kostprijs.”