Vier Día del Pisco Sour

Tekst: Typhoon Hospitality

Foto’s: Susam Pang & Promperu

Elke eerste zaterdag van februari viert Peru Día Nacional del Pisco Sour, een jaarlijks terugkerende feestdag waarop het allemaal draait om één drankje: de Pisco Sour. Deze van origine Peruaanse cocktail wordt bereid met Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit. En omdat we nu ongeveer álles aangrijpen voor een beetje vertier, vieren wij het feestje gezellig met ze mee. In een gezellige cocktailbar of Peruaans restaurant, of thuis, met een Pisco Sour in de ene hand en een bord met het lekkerste Peruaanse eten in de andere.

Pisco wordt ook wel de spirit of Peru genoemd en is een belangrijk onderdeel van de Peruaanse geschiedenis, cultuur en gastronomie. Het delicate distillaat moet worden bereid met één of een mengsel van de toegestane acht druivensoorten en doet denken aan een niet-gerijpte brandy. Ideaal om te combineren met zoet en zuur: suikersiroop en limoensap. Voeg daar eiwit en een paar druppels Chuncho- of Angostura-bitters aan toe, et voilà: de Pisco Sour!

Ontstaan in Lima

Aan het begin van de twintigste eeuw ontmoetten Peru’s aristocraten en intellectuelen elkaar in de bars en cafés van Lima. Zo ook in Morris Bar, van de Amerikaan Victor Morris. Geïnspireerd door het recept van de whisky sour schonk hij in de jaren twintig zijn eerste Pisco Sour. In de loop der jaren werd het recept door zijn personeel geperfectioneerd en sindsdien is de Pisco Sour dé cocktail van Peru.

Waar schenken ze Pisco Sour?

Pisco Sour heeft inmiddels zijn weg gevonden naar de vele (cocktail)bars in België. Je kan terecht in een van de volgende venues voor een goede Pisco Sour of reserveer je bij een van de onderstaande Peruaanse restaurants:

Bars:
Brussel: Life is Beautiful, Arthur Orlans
Leuven: Bar Nine
Gent: Mosquito Coast, Fugazi
Antwerpen: Bar Burbure, Bar Zar, Belroy’s Mas, Belroy’s Bijou, Cocktails at Nine

Restaurants:
Brussel: Dimension Latina, El Galpon

Vier Peru Día Nacional del Pisco Sour thuis

Peruanen drinken een Pisco Sour graag als aperitief, maar de verfrissende cocktail pairt ook heel goed bij het diner. Tijdens Día del Pisco Sour drink je de cocktail natuurlijk de hele avond door. Start met een Pisco Sour als aperitief en schenk de cocktail bij bijvoorbeeld geroosterde pulpo met olijvendip. Door zijn eenvoud is de cocktail heel makkelijk thuis te bereiden. Geen shaker in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld een weckpot, kleine thermoskan of blender.

Recept Pisco Sour, 1 glas
Preparación de pisco sour. Barman Roberto Meléndez. Hotel Country Club.

60 ml Peruaanse Pisco
30 ml limoensap
15 ml suikersiroop
1 eiwit
4 ijsblokjes
3 druppels Chuncho- of Angostura-bitters

Doe de Pisco, limoensap, suikersiroop, eiwit en ijsblokjes in een shaker. Shake 8 tot 10 seconden. Haal de ijsblokjes eruit en shake alles nog eens zonder het ijs. Schenk de cocktail in een gekoeld glas en voeg drie druppels bitters toe.

Een Pisco Sour gaat erg goed bij bijvoorbeeld Pulpo al Olivo van de Nederlands-Peruaanse Katinka Lansink Dodero. Ze schreef Mi Casa Peru, een kookboek met tachtig Peruaanse recepten. Katinka: “Pisco Sour is net als Lima prachtig, mysterieus en onverwacht. Het is pure verleiding in een glas. Het zuurtje en bittertje van de Pisco Sour en de umami van mijn pulpogerecht versterken elkaar waardoor dit een explosief goede combinatie is.”

Recept Pulpo al Olivo

100 g pitloze uitgelekte kalamata-olijven
1 teen verse knoflook
100 ml arachideolie
1 el limoensap
75 g Griekse yoghurt, 10% vet
6 el slagroom
4 el koffiemelk
1/2 el dijonmosterd
200 g voorgekookte octopustentakels

Maal alle ingrediënten, behalve de tentakels, met een staafmixer tot een mayonaiseachtige substantie. Spoel de octopus goed schoon en dep het met wat keukenpapier droog. Rooster de octopus 10 minuten in een droge koekenpan zodat de tentakels lekker knapperig worden. Dit kan ook perfect op de barbecue; de houtskool geeft een extra smaakdimensie. Leg de tentakels op borden, besprenkel ze met de olijvensaus en serveer met een extra schaaltje van de dip.

Maak er thuis een Peruaans feestje van, shake de hele día Pisco Sours en trakteer vrienden en/of familie op een authentiek Peruaans hapje.

Een lijst met verkooppunten in de Benelux vind je hier. Check voor meer informatie de website www.perutrade.nl/pisco.