cottonbro studio

Slim Investeren in Je Toekomst: Een Diepgaande Blik op Extralegale Pensioenopbouw

Bron: Werner Winters

In onze voortdurende inzet om ondernemers van waardevolle inzichten te voorzien, hadden we het voorrecht om tijdens een van onze MYX events een inspirerende gastspreker te verwelkomen: Werner Winters. Zijn toespraak heeft ons een frisse kijk gegeven op het cruciale belang van extralegale pensioenopbouw voor de toekomstige financiële stabiliteit van ondernemers. Met dat in gedachten, duiken we dieper in de wereld van extralegale pensioenopbouw en de mogelijkheden die het biedt.

In de gecompliceerde wereld van ondernemerschap, ongeacht of je zelfstandig bent met of zonder een vennootschap, is het strategisch plannen voor je financiële toekomst van cruciaal belang. Een van de meest doordachte manieren om dit te doen is door middel van de opbouw van een krachtig extralegaal pensioen. En dit wordt mogelijk gemaakt door verschillende spaarplannen, zoals het VAPZ, een IPT, een POZ, Pensioensparen en Lange Termijn Sparen.

Wat deze spaarplannen nog aantrekkelijker maakt, is het resulterende fiscale voordeel. Dit voordeel is tweeërlei: enerzijds leidt het tot een vermindering van je personenbelasting en anderzijds kan het leiden tot lagere vennootschapsbelasting.

Echter, laten we een dieper begrip creëren van het potentieel van deze pensioenopbouw. Dit gaat niet alleen over een verre toekomst, maar over de grijpbare mogelijkheden van vandaag. De kapitalen die je aan het opbouwen bent, kunnen namelijk slim en op een vooruitziende manier ingezet worden om zelfs op dit moment vastgoed te kopen of te renoveren.

Maar hoe zetten we deze visie om in realiteit? Het begint met het optellen van de huidige en toekomstige waarden van alle lopende spaarplannen. Deze cumulatie wordt aangeduid als “reserve” of “eindkapitaal”. Dit vormt de basis voor een financieel instrument met aanzienlijke slagkracht dat je kunt inzetten voor vastgoedinvesteringen.

Het vastgoed waarin je interesse toont, mag zich bevinden binnen de grenzen van België of ergens binnen de Europese Unie. Indien je echter buiten België wilt investeren, dien je een onroerend goed binnen België te bezitten dat “vrij en onbelast” is. Dit fungeert als onderpand en tegengewicht voor je buitenlandse vastgoedinvestering.

De intrigerende waarheid hierachter is dat je jouw pensioenkapitaal al in het heden kunt benutten. Hierbij betaal je enkel een lage debetrentevoet voor het opgenomen bedrag. De aflossing van het kapitaal vindt plaats op het moment dat de spaarplannen worden uitbetaald op je pensioenleeftijd. Bovendien behoud je de flexibiliteit om het opgenomen bedrag gedeeltelijk of in zijn geheel terug te betalen.

Kindel Media

Uiteraard worden er waarborgen ingebouwd om het evenwicht te bewaren. Zoals eerder aangegeven, wordt er bijvoorbeeld een hypotheek genomen op je Belgische eigendom, en wordt er ook een schuldsaldoverzekering vereist voor het opgenomen bedrag.

Kortom, het opbouwen van een extralegaal pensioen is niet enkel een strategische zet voor de toekomst, maar biedt ook tastbare kansen voor het heden. Door op een slimme manier gebruik te maken van je pensioenkapitaal, kun je vandaag je vastgoeddromen verwezenlijken en een krachtige financiële hefboom creëren voor zowel professionele als persoonlijke groei.

Wil je meer inzicht en de mogelijkheden bespreken? Aarzel niet om contact op te nemen met de deskundige adviseurs van Lowette – Winters verzekeringen. De toekomst begint hier en nu.

Deze reeks zal op regelmatige basis verschijnen, zodat je altijd kunt uitkijken naar nieuwe inzichten en tips om je zakelijke horizon te verbreden.