Tortuga Parijs - Myx Magazine

Dit dakrestaurant in Parijs trekt alle designregisters open

Van 360 graden uitzicht tot betoverende wandtapijten, Tortuga bij de Galeries Lafayette is klaar om hoofden te draaien.

Bron: ADPRO
Gay Gassmann

Wanneer Guillaume Houzé, een familielid van de vijfde generatie die eigenaar is van het Franse warenhuis Galeries Lafayette, belt, neem je op. Dat was ongeveer drie jaar geleden het geval voor de Parijse architect Franklin Azzi. Azzi legt uit: “Hij kende mijn werk en vroeg me na te denken over een project voor het dakterras van de Galeries Lafayette”. De uitdaging was om geleidelijk aan een ontwerp te ontwikkelen voor het terras, dat een 360 graden uitzicht op Parijs heeft waarvan je mond openvalt.

Ook was het vanaf het begin duidelijk dat Houzé geïnteresseerd was in de bouw van een restaurant. En hoewel Azzi nog nooit met Houzé had samengewerkt, wist de architect dat zijn klant te vertrouwen was. “Guillaume is een groot voorstander van architecten en architectuur en heeft gewerkt met enkele van de beste, zoals Rem Koolhaas,” zegt Azzi. “Dit was een echte samenwerking, en we hebben gedurende het hele proces samengewerkt.”

Tortuga Parijs - Myx Magazine
Een blik op het eetterras en het weidse uitzicht op Tortuga. Foto: Ambroise Tézenas

Voor degenen die bekend zijn met die naam was Pierre Marie niet zo’n voor de hand liggende keuze, gezien Azzi’s voorliefde voor strakke lijnen en rechtlijnige ruimtes. De decorateur staat bekend om zijn uitbundige en verfraaide ontwerpbenadering en om het feit dat hij bij elk project een gevoel van extravagantie en fantasie meebrengt. Azzi is het daarmee eens en voegt eraan toe: “Ik zie mijn architectuur graag als een omhulsel voor het interieur. De [ruimtes] van Pierre Marie zijn rijk en super geraffineerd. Ik wilde dit soort contrast hebben.”

Tortuga Parijs - Myx Magazine
Binnen putten kussens en menu's inspiratie uit de aquatische wandtapijten. Foto: Ambroise Tézenas
Tortuga Parijs - Myx Magazine
Een close-up van een van de aquatische wandtapijten. Foto: Ambroise Tézenas

Pierre Marie’s opdracht was om de volledig glazen ruimte warmer te maken
en verschillende dag-nachtscenario’s mogelijk te maken. Hij creëerde twee verschillende schema’s, elk met een serie wandtapijten die geïnspireerd zijn op de zee. Van die op textiel gerichte keuze legt Pierre Marie uit: “Het was bedoeld om de architect, Franklin, en de kok [Julien Sebbag], die van piraten houdt, met elkaar te verbinden. Hij koos de naam [Tortuga voor het restaurant] omdat zijn favoriete film Pirates of the Caribbean is!

Dat leuke feit was alles wat Pierre Marie hoefde te horen om te beginnen met het creëren van beelden op basis van de fantasieën van de chef-kok. “Alles roept beelden op bij mij en geeft me een voorwendsel om te ontwerpen,” merkt Pierre Marie op, en voegt eraan toe dat hij “zo blij is met het resultaat.” De ruimte bestaat uit zes wandtapijten die op staven zijn gemonteerd zodat ze kunnen worden geschoven om de hele ruimte af te sluiten – of teruggetrokken om het uitzicht en het natuurlijke licht in de buurt bloot te leggen. Pierre Marie heeft ook motieven uit de wandtapijten gehaald om het kussenweefsel te creëren, onder de gordijnen, het menuontwerp, de buitenparasols en het logo van het restaurant.

"Het is zo interessant dat een architect ruimte zou maken voor een ander talent wiens [smaak] heel anders is dan die van hem, maar ook complementair is aan wat hij doet", aldus Pierre Marie. "Dit is niet zo gemakkelijk. Ieder van ons leeft in zijn eigen wereld, maar dit heeft gewerkt.
Tortuga Parijs - Myx Magazine
Pierre Marie
Tortuga Parijs - Myx Magazine
Een bredere kijk op het interieur. Foto: Ambroise Tézenas
Tortuga Parijs - Myx Magazine
De overdekte eetruimte, die ook een indrukwekkend uitzicht biedt. Foto: Ambroise Tézenas