John Mellencamp’s SoHo Loft is ontworpen voor creativiteit

John Mellencamp is beroemd om zijn muziek: hij heeft 24 albums opgenomen, waaronder het iconische American Fool, met “Hurts So Good” en “Jack & Diane”. Hij is ook een gerespecteerd kunstenaar wiens schilderijen en andere werken in de hele VS zijn tentoongesteld. Toen hij verkering kreeg met Meg Ryan heeft hij dit intieme atelier in New York City opgericht (de twee werden verloofd in 2018). “Om het leven van een kunstenaar te leven, moet je elke dag creëren,” zegt hij. “Toen ik daar was, was er geen plaats voor mij om te schilderen, geen plaats om te schrijven, dus kocht ik deze kleine plaats.”

Elizabeth Quinn Brown

Gelegen in de buurt van zijn verloofde Meg Ryan’s Tribeca huis, herinnert de schuilplaats in industriële-stijl de muzikant aan het New York uit zijn jeugd.

Hij koos voor New York’s SoHo vanwege de korte afstand tot Ryans huis, dat zich in Tribeca bevindt, en omdat het hem doet denken aan de betoverde straten die hij in zijn twintiger jaren ontdekte, toen hij voor het eerst uit Seymour, Indiana, arriveerde. “Ik ging uiteindelijk naar New York en gooide al mijn kaarten op tafel,” herinnert hij zich. “Ik had een tape waarop ik zong en een paar van mijn schilderijen. De platenmaatschappijen wilden me geld geven en de Art Students League wilde mijn geld aannemen. Dus, zei ik, ‘Ik ga deze kant op’.

© William Abranowicz | Mellencamp staat voor een portret van Jack Johnson, die bokser was, net als de zoon van de muzikant, Hud.

Voor de interieurs heeft Mellencamp Trevor Goff ingehuurd, die de meeste huizen van de muzikant heeft ingericht. “We hebben elkaar ontmoet toen hij het appartement van mijn manager aan de Upper East Side in New York in 1977 aan het inrichten was”, zegt hij. “Sindsdien zijn we vrienden. Trevor en ik zijn als twee oude vrouwen met handtassen. Dat is onze relatie. Trevor gaat met mij op pad zodat ik iemand heb om mee te kibbelen.”

Er hangt een bepaalde stemming in de industriële stijl studio, die blootliggende bakstenen en pijpen heeft. Stalen deuren en laden zijn geïntroduceerd om het interieur te definiëren en af te bakenen. Elementen (zoals spiegels) werden geïntroduceerd om de structuur van de ruimte te versterken. Zo zijn de resten van wat ooit ramen waren (achterin het atelier) opnieuw uitgebeeld door de installatie van verlichting en meerwandige kozijnen. Goff zegt: “Het is een lange, smalle ruimte, en toen we in de droge muur aan het boren waren, vonden we al deze oude bakstenen en enkele oude raamkozijnen met oude lijsten uit 1885. We probeerden een andere illusie van ramen en licht op te zetten.” De ruimte profiteert ook van de drie spiegels die Mellencamp heeft gemaakt: “Er is een restaurant dat ik leuk vind, Balthazar genaamd, waar ze deze prachtige spiegels hebben. Ik heb bedacht hoe ik ze kan maken en hoe ik ze er oud kan laten uitzien en hoe ik beelden achter het glas kan plaatsen, waardoor ze er spookachtig uitzien”.

© William Abranowicz | Mellencamp ontdekte dit eikenhouten bed in een van zijn zes pakhuizen in Bloomington, Indiana, dat hij met zijn meubels en andere collecties heeft gevuld. Het beddengoed is afkomstig van Roman en Williams Guild in New York City.

Mellencamp creëert en werkt in het hart van het atelier – de enige ruimte die met zijn schilderijen is ingericht. De donkere tinten en de Duitse invloeden weerspiegelen de emotie en de zwaarte van de interieurs. “Ik denk dat er een zekere mate van woede moet zijn in ‘songwriting’, in schilderkunst, in poëzie en in het schrijven van boeken”, zegt hij. “Er moet woede zijn, hoewel ik misschien het verkeerde woord gebruik. Het zou passie kunnen zijn. Ik denk dat mijn schilderijen een zekere passie hebben. Kan de verf beter worden aangebracht? Ja. Zouden de vormen preciezer kunnen zijn? Ja. Maar ik wil ze niet. Ik wil dat er een bepaalde hoeveelheid leven en een bepaalde hoeveelheid amateurisme bij komt kijken. In het schilderen en in het zingen, moet je jezelf afvragen, Is het mooi? En dat is alles wat je moet weten.”

De meubels werden geselecteerd uit Mellencamp’s winkel (Antiquated Fine Arts) en magazijnen in Bloomington, Indiana – inclusief het eikenhouten bed dat zijn kinderen gebruiken als ze in de stad zijn. “Ik gooi nooit iets weg,” zegt hij, waarbij hij opmerkt dat hij zes pakhuizen heeft die gevuld zijn met meubels, kunst, tijdschriften en muziekinstrumenten. En auto’s en motoren. “Ik heb meubels die ik kocht toen ik voor het eerst begon met het kopen van meubels in mijn twintiger jaren. Ik heb kleding die me helemaal niet zou passen. Ik gooi niets weg, geen tekening, niets.” En zo is het, hier in zijn gecureerde Soho loft, dat Mellencamp ook het New York van zijn jeugd kan claimen.