Bugatti Festival: De geboorteplaats van een iconisch merk eren

Foto’s: Bugatti

Molsheim in de Elzas in Frankrijk wordt voor altijd geassocieerd met Bugatti. Het was dit kleine stadje waar Ettore Bugatti ervoor koos om zijn gelijknamige bedrijf op te richten, het was hier waar hij zijn auto's zou bouwen en zijn klanten zou verwelkomen, en het is hier waar hij en zijn familie hun laatste rustplaats vonden. Elk jaar komt het Bugatti Festival naar Molsheim: nog steeds de thuisbasis van dit iconische merk.

Het Bugatti Festival wordt altijd gehouden in het weekend dat het dichtst bij Ettore Bugatti’s verjaardag ligt, 15 september, en trekt door de straten van Molsheim voor een openbare viering van Ettore en zijn nalatenschap. Georganiseerd door de Enthousiastes Bugatti Alsace (EBA), begon het evenementenprogramma – zoals het traditioneel doet – met een bezoek aan de laatste rustplaats van Ettore Bugatti op de begraafplaats van Dorlisheim, als eerbetoon aan de man die het autolandschap voor altijd heeft getransformeerd.

Op vrijdag verzamelden 56 vintage Bugatti-modellen, naast vijf moderne Bugatti hypersportwagens, zich in Molsheim voor de eerste rondrit door de Elzas. Voor liefhebbers van het merk is de beste manier om je respect te betuigen aan een oprichter die de snelste, meest luxueuze en meest geavanceerde auto’s ter wereld heeft gebouwd, om ze te gebruiken en ervan te genieten in de regio die hij thuis noemde. De line-up van auto’s vertegenwoordigde de grootste hits van Bugatti, waaronder : Type 13, Type 35, Type 44, Type 49, Type 57, Type 101. Velen zijn Grand Prix-legendes met een opmerkelijk race-erfgoed, terwijl anderen hun geavanceerde techniek verbergen onder elegante carrosserieën die met de hand zijn gemaakt voor de elite van het begin van de 20e eeuw.

Bugatti heeft altijd nauw samengewerkt met de EBA om eerbetoon te brengen aan de oprichter van het bedrijf en het onvergelijkbare erfgoed dat hij heeft gecreëerd. Om hen in staat te stellen de rustplaats van Ettore en de geboorteplaats van het merk te verkennen, werden de deelnemers aan het Bugatti Festival op zaterdagochtend uitgenodigd in het huis van Bugatti in Molsheim, Château Saint Jean. Christophe Piochon, voorzitter van Bugatti, die aan 16 edities van het festival heeft deelgenomen, waaronder tien als jurylid, heette de enthousiastelingen ter plaatse welkom voor een privé-ontbijt.

Rond 10:30u vertrok het konvooi van Bugatti-voertuigen vervolgens het kasteel uit voor een tweede dag rijden in de Elzas en in de Vogezen, waarbij ze een verscheidenheid aan landschappen en wegen doorkruisten. Ze werden vergezeld door zes Bugatti-klanten en hun geweldige voertuigen: twee Veyron, een Veyron Grand Sport, een Chiron Sport1, een Type 101 Antem en een zeldzame EB110 America, speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt. Bugatti Automobiles leverde ook een Chiron Pur Sport2 en een Chiron Super Sport3. En toch moest ongelooflijk de grootste dag van het Bugatti Festival nog komen.

Terwijl de zon op zondag opkwam, weergalmde het klaroengeschal van legendarische Bugatti-motoren rond het Parc des Jésuites in Molsheim, voor de openbare vertoning van de historische voertuigen en moderne hypersportwagens van het merk.

Tijdens de ochtend werden de auto’s uitgestald voor Bugatti liefhebbers van heinde en verre. De inwoners van Molsheim konden ook een kijkje nemen in de auto’s die het merk Bugatti hebben opgebouwd. Namiddag werden de auto’s door de straten van Molsheim geparadeerd, voordat ze werden beoordeeld door een panel van experts, waaronder Christophe Piochon. De juryleden hebben elke auto nauwkeurig onderzocht, op zoek naar een Bugatti die echt de Coupe Bugatti Automobiles waardig is. Na veel zoeken werd de trofee uiteindelijk toegekend aan een Type 57C Cabriolet Corsica, ter ere van Bugatti’s open-top erfenis die vandaag de dag nog steeds zo’n verbluffend effect heeft door de onlangs onthulde W16 Mistral.

Er werden ook andere prijzen uitgereikt, waaronder de Trophée Fondation Bugatti. De winnaar van dit jaar was een Type 46 Petite Royale’ van Gangloff, die de complexe trofee ontving, zelf gebouwd van dezelfde materialen die werden gebruikt om Bugatti-auto’s te maken, en bekroond door een stuk Lalique-kristal.

Ook de Trophée Lalique werd uitgereikt, deze trofee ging naar een loyale Bugatti-klant.  Er werden nog meer prijzen uitgereikt: Grand Prix Enthousiastes Bugatti Alsace, Trophée Cul Pointu en Prix de la Meilleure Participation Internationale.

Elke nieuwe deelnemer ontving ook een prijs van de Enthousiastes Bugatti Alsace om hen te bedanken voor hun deelname aan deze 39e editie en om hen aan te moedigen om in de toekomst weer terug te keren.

Voor degenen die er niet bij konden zijn tijdens het festival, toont Bugatti in het centrum van Molsheim in ieder geval tot eind september een transparante kubus met daarop de Veyron Grand Sport Vitesse World Record Edition.

Christophe Piochon, President van Bugatti Automobiles, zei: “Als we Molsheim de thuisbasis van Bugatti noemen, bedoelen we dat in de ware zin van het woord. Ja, de auto’s worden hier met de hand gebouwd, maar het is een veel diepere verbinding dan alleen dat. Een bezoek aan Molsheim is als een pelgrimstocht voor liefhebbers van het merk Bugatti, en geeft een beter begrip van de man die aan deze reis begon en de auto’s die het op de pagina’s van de geschiedenis hebben geschreven. We zijn er trots op deze erfenis voort te zetten door het Bugatti Festival te ondersteunen en het huis van Bugatti in de Elzas te onderhouden”.