Kill Bill

Tekst: Ann & Hélène 

Hélène Van Herck en Ann Lemmens zijn midlife-experts. Met een berg media-ervaring en heel veel goesting om de foute beeldvorming omtrent de nieuwe 50-plussers aan te pakken, startten ze in 2013 het succesvolle online & offline platform Wifty.be. In 2018 schreven ze het boek ‘Midlife Kick, de kracht van het nieuwe ouder worden’. Hun tweede boek komt in het najaar uit. 

Ann

Aiaiai, het was ferm verslikken in mijn altijd te hete koffie toen het nieuws van de dag, het nieuws van 2021 zeg maar, binnenliep: Bill en Melinda Gates gaan scheiden. Totaal onverwacht. Enkele weken tevoren verscheen het koppel nog samen op een virtueel evenement voor medewerkers in de gezondheidszorg die in de frontlinie staan in de strijd tegen het coronavirus.  

“Ze kunnen als koppel niet meer verder groeien”, lees je op haar Twitteraccount. Uhm, denk ik dan, hier is duidelijk meer aan de hand. Er heeft er daar eentje buiten het echtelijk bed gesmost. Kill Bill! De rijkste man ter wereld nam het zo nauw niet. De meest succesvolle ondernemer ter wereld ging op zoek naar andere kicks. Meer geld? Ik denk het niet, hij kan echt àlles kopen wat hij maar wil.Hij heeft nu al een aantal mensenlevens nodig om zijn geld te kunnen opdoen. No limits. Oja, hij mag van truitjes-leverancier veranderen. Volgens mij zitten Bill en Marc Van Ranst bij dezelfde. Welke kick zoekt zo’n man dan? Seks? Er is een vermeende vriendschap met Epstein en medewerksters. Te veel geld verlegt je grenzen en niet altijd op een juiste manier. 

Kun je na 34 jaar samen zijn en 27 jaar huwelijk een ongelukkige poepslag vergeven? Ik denk het wel. Maar er zal – zoals zo vaak gebeurt – die ene druppel te veel zijn en dan is de rek eruit. Melinda wil Bill niet meer. Ondanks de gedeelde sociale doelen én de vele, vele nullen op de rekening (hun fortuin wordt geschat op 146 miljard dollar (121 miljard euro) en Gates geldt nog altijd als één van 

de rijkste mensen ter wereld)  en toch wil zij hem echt niet meer. Game over. Ze zien het zelfs niet zitten om op hun estate van enkele hectaren groot twee aparte woningen neer te poten en een fatsoenlijke modus vivendi te vinden. Een soortement van L.A.T. waarbij hun drie kinderen met hun elektrische golfkarretjes van mummy naar daddy kunnen sjeezen. Ik zie het zo voor mij eigenlijk. Happy ending. Op die manier kan deze Silver Splitting nog iets positiefs worden van twee ondernemers die al bewezen hebben dat ze het kunnen. Of zou het echt zo zijn: succes buiten, fail binnen? Ik duim oprecht dat ze van dit nieuw project iets moois maken.  

Zoals vele silver splitters kennen ze elkaar al jàren. Ze wéten hoe ze in elkaar zitten. Ze waren een team. Zij aan zij. Ze straalden een hecht wij-zij-gevoel uit. Dat schud je niet zomaar uit je systeem. Een nieuwe liefde is leuk en altijd spannend. Maar na de eerste kennismakingsfase komt altijd de realiteit binnen. Dan breekt de periode aan dat je geconfronteerd wordt met ieders hebbelijkheden en vooral onhebbelijkheden. Het vraagt tijd en energie om alles in kaart te brengen en opnieuw te leren kennen. Op papier kan àlles maar in de harde realiteit loop je vaak tegen onverwachte obstakels aan. Te veel nullen op je rekening trekken waarschijnlijk nog meer nullen aan, maar nullen van een ander niveau: de nitwits, de gold diggers, de charmante nietsnutten. Bij elke date is er die vraag: spreken ze met mij af of met mijn fortuin? Het moet vermoeiend zijn om als stinkend rijke single steeds achterom te moeten kijken en op je hoede te moeten zijn. Arme Melinda. 

Terug naar het gewone volk. Ook hier stellen we vast dat steeds meer vijftig- en zestigplussers een punt achter hun huwelijk zetten. Relatie-expert Rika Ponnet in HLN: “De tijd dat mensen zich op hun zestigste neerleggen bij hun leven en hun huwelijk uitzitten, is voorbij. Zestigers scheiden steeds vaker omdat ze zich spiegelen aan jongere generatie.” 

Liever gelukkig alleen dan ongelukkig samen. Maar ik zie ook andere oplossingen in de maak. Koppels die alsnog bij elkaar blijven omdat alleen ook maar alleen is. Ze hebben totaal geen zin om in het diepe te duiken. Ze zien op tegen de financiële impact van zo’n definitieve beslissing en gaan op zoek naar een oplossing. Hun respect en vriendschap is hen dierbaar. Vaak zijn de kinderen het huis uit en kunnen ze door enkele ingrepen een LAT-systeem in hun eigen huis uitwerken. Elk heeft een eigen verdieping en er gelden zeer strikte afspraken. Kleine kanttekening: zoiets werkt alleen bij koppels die sterk in hun schoenen staan én waarvan geen van beiden een andere relatie heeft. Zoals ik al vaker zeg: op papier lukt àlles. Het is de dagelijkse routine die beslist of een dergelijke cohousing constructie  blijft draaien of niet. Ik heb mijn bedenkingen of een LAT in huis blijft functioneren zodra meneer of mevrouw met een nieuwe lover aan de arm binnen stapt. Ach, we zullen moeten wachten op de cijfers en toelichtingen van studies die deze deze nieuwe manier van samenleven onderzoeken. Ik ben pro!

Hélène

Ja, je zou haast denken dat het een trend is, miljonairs en biljonairs die op latere leeftijd scheiden. Twee jaar geleden ging Amazon-baas Jeff Bezos (57) al voor één van de duurste scheidingen ooit, zijn ex kreeg 38 miljard dollar. Slik. Daar kan je al eens mee gaan emo-shoppen! Waarom scheiden succesvolle, rijke mensen, vraag je je af. Want is het niet gebrek aan geld dat vaak tot echtscheidingen leidt? Financiële stress is nefast voor een goede relatie. Maar veel te veel geld geeft ook stress, zij het van een andere orde, en ruïneert ook veel huwelijken. De redenen variëren natuurlijk van de ene relatie tot de andere. Maar het valt toch op dat succesvolle mensen vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken delen. “Ze zijn dyslectisch, autistisch, hebben ADHD, zijn tactloos, egoïstisch, maken graag ruzie en willen altijd gelijk hebben”, schreef de ex-vrouw van Elon Musk. Waarmee ze wil zeggen dat mensen die dit niveau van rijkdom bereiken andere eigenschappen hebben die een normale relatie moeilijk maken. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Hun brein werkt anders, hun verwachtingen en kicks zijn van een totaal andere orde, dus hun gevoelsleven is dat ook. Iemand die geobsedeerd is door zijn werk en daar in excelleert is vaak niet de attentste partner. Reken daarbij alle aandacht die ze krijgen, mensen kijken naar hen op, alle deuren vliegen open, aanbidders lonken achter elke hoek. Moeilijk om daar stoïcijns onder te blijven. Zeker niet met een huis en tuin vol personeel, dan word je al eens de bezemkast in getrokken. En je moet het zeggen zoals het is, de lelijkste mannen kunnen de mooiste vrouwen krijgen, als ze veel geld hebben. Heel erg verleidelijk voor een macho ego, en al zeker en vast voor een macho ego op leeftijd.

In ons boek ‘Midlife Kick’ schreven we over de kracht van het nieuwe ouder worden, dat je je bijlange niet oud voelt als 50 plusser en dat je met gemak opnieuw kan beginnen, op alle vlakken. Zit je relatie niet goed, ben je op elkaar uitgekeken en kijk je er niet naar uit om samen oud te worden? Hupsakee, laten we het in stijl afronden, de pot verdelen, en opnieuw verliefd worden met alles erop en eraan. Een trend die we alleen maar kunnen toejuichen, in een slechte relatie zitten is ongezond. Je bent niet meer de persoon die je dertig jaar geleden was, je hebt andere wensen en noden, misschien is er wel iemand anders die beter met je ego om kan. 

En kijk, ook op dit vlak reageren mannen anders dan vrouwen. Rijke, gescheiden mannen trappen vaak met hun ogen open in de val. Ze hertrouwen, beginnen helemaal terug opnieuw aan kinderen, terwijl hun eerste en tweede kroost al lang de deur uit is (ze doen aan veel trouwerij), en ze laten zich toch zo graag inpakken door een groen blaadje. Dat die bloedmooie jonge vrouwen golddiggers zijn zal hun worst wezen, dat verdringen ze graag, hey, het is echte liefde.

Rijke, gescheiden vrouwen zijn slimmer. Ze hertrouwen niet. Uit een recent onderzoek bij een high end relatiebureau voor miljonairs blijkt dat 83% van de gescheiden 50+ mannen overweegt om binnen de vijf jaar te trouwen, terwijl slechts 32% van de gescheiden 50+ vrouwen dat doen. Gescheiden mannen hebben het veel moeilijker om alleen te zijn dan gescheiden vrouwen. In tegenstelling tot mannen, kan het ego van een vrouw het niet verdragen dat een man haar voor haar geld gebruikt. Succesvolle mannen vinden het heerlijk om te stoefen met hun geld en ze doen niets liever dan hun jongere, minder verdienende echtgenotes verwennen met vakanties, diners en cadeaus. Succesvolle vrouwen blokkeren dates met mannen die financieel niet op hetzelfde level zitten. Geen profiteurs alsjeblief. En trouwen hoeft al helemaal niet meer. Baas in eigen huis, baas over eigen middelen. Een LAT-relatie werkt voor hen het best. Of waarom geen toy-boy? 

Een van onze Wifty’ madammen is zo’n succesvolle onderneemster, ze heeft de middelen om alles te doen wat ze wil. Maar ze heeft absoluut geen zin om te daten. Ze is net oma geworden, is omringd door vrienden, steekt veel tijd in het steunen van goede doelen, organiseert etentjes en reist de wereld rond. Nog een man in huis? Nee bedankt. Op een zeldzaam openhartig moment bekent ze wel dat ze soms eenzaam is. Maar ze wil haar vrijheid niet opgeven en heeft het geld om dat overdadig te compenseren. 

Ik ben benieuwd naar wat Melinda gaat doen. Co-housen met de exen van Bezos, Musk, Murdoch, Schwarzenegger, Woods…? Ha, ik zie een nieuw reality format: Keeping up with the biljonair ex-wives!

www.wifty.be - www.midlifekick.be