Sporten: een boost voor je carrière?

Tekst: Inge Moermans

Foto’s: Breathe & Connect

Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de ondernemers sport. Sportende zakenlui geven aan dat zij door het sporten succesvoller zijn geworden. Maar is sporten, als je een propvolle agenda hebt, wel zinvol?

Sporten vraagt tijd, maar je krijgt er zoveel voor terug. Het maakt je hoofd leeg en creëert ruimte voor nieuwe ideeën. Vlak na het sporten krijgt je creativiteit en oplossingsvermogen een grote boost. Ook de positieve energie die je krijgt na het sporten komt het ondernemen ten goede. Verder leert sporten je winnen en verliezen en stimuleert het je doorzettingsvermogen,misschien wel de meest cruciale eigenschap voor startende ondernemers. Op de lange termijn zou je beter met stress en een hoge werkdruk kunnen omgaan. Daarnaast stimuleert sporten je concentratie en zelfs het geheugen zal verbeteren.

Duursport

De universiteit van Cambridge beschrijft uithoudingsvermogen als “Het vermogen om iets moeilijks, onaangenaams of pijnlijks voor een lange periode te blijven doen.” Een marathon lopen is bijvoorbeeld zowel een test van het menselijk uithoudingsvermogen als van een duursport. Naast marathons zijn veldlopen, langeafstandsfietsen, triatlons en duurzwemmen populaire duursporten. Maar hier blijft het niet bij.
“Duursporten zijn niet beperkt tot sporten waarbij je honderden kilometers moet rennen, zwemmen of fietsen. In wezen zijn duursporten sporten die extreme eisen aan je lichaam stellen. Je sport gedurende een aanhoudende periode waarin je prestaties sterk afhankelijk zijn van de aerobe stofwisseling die nauw samenhangt met de koolhydraatstofwisseling. Dit betekent dat sommige sporten waar we misschien niet meteen aan zouden denken, ook worden gecategoriseerd als duursporten zoals squash, rugby en gymnastiek, omdat ze een langdurig beroep doen op je lichaam en vereisen dat zowel je aerobe als koolhydraatmetabolisme efficiënt werken. Verder moet je om succesvol te zijn een goede conditie hebben met de juiste brandstof in je lichaam en een zeer gezonde dosis mentale wilskracht.” vertelt Dirk van Spitaels van Breath & Connect.

Mindful sporten

Mindfulness staat voor bewust leven en aandacht hebben voor mentale en lichamelijke sensaties. Het leert je beter om te gaan met stress, gedachten en emoties. Het doel van mindful sporten is je aandacht bij het sporten te hebben en je bewust te zijn van de kracht en energie in je lichaam. Door in het ‘hier en nu’ te trainen, leer je je hoofd helemaal leeg te maken en meer te genieten van het moment. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om ‘aanwezig’ te blijven in een activiteit waarbij je juist de neiging hebt om lekker af te dwalen. Je hoofd zit vol deadlines, vergaderingen enz.. Om te beginnen moet je je lichaam uit een stresstoestand halen. Ademhaling kan daarbij helpen. Door je te focussen op je adem en die in je lijf te voelen, ben je helemaal in het moment.

Holistisch sporten

Word je regelmatig overmand door stress? Geef holistisch sporten dan eens een kans. De holistische bewegingspatronen in combinatie met een actieve workout zorgen ervoor dat je lichaam ontlaadt en oplaadt. Je houdt je niet alleen bezig met het lichaam maar ook met de mindset en de emoties die in jou spelen. Want je lichaam, geest en emoties zijn verbonden met elkaar. Of je nu een sportieve prestatie als doel hebt of juist door te bewegen je stressklachten wilt verminderen, door te luisteren naar je lichaam kun je je doel bereiken. Je wordt bewust van het belang van goed slapen. Door je aandacht op je ademhaling te richten, haal je meer uit je training en herstel je makkelijker. Ook je voeding laat je aansluiten op de trainingen die je doet. Je lichaam heeft brand- en bouwstoffen nodig om jouw harde werk om te zetten in resultaat.

En nu, actie!

Breathe & connect

Een sterker lichaam, een beter brein, minder stress: we willen het allemaal, maar hoe pak je dat aan? Met een juiste ademhaling! Juist ademen tijdens het sporten, helpt je je lichaam efficiënter in te zetten. Daar weet Dirk Van Spitaels, de drijvende kracht achter Breathe & Connect alles van. “Een juiste mindset, een goede looptechniek, een gezond lijf en een efficiënte ademhaling kunnen je brengen waar je maar wil.”

En Dirk spreekt uit ervaring Op zijn twaalfde begon hij, samen met zijn vader, met hardlopen. Al snel waren ze verknocht aan het hardlopen en deden ze het elke dag. Dat was de aanzet naar hardloopwedstrijden. Na zijn studies waar het lopen verwaarloosd werd, pikte Dirk de trainingen en de wedstrijden weer op. In 2018 liep hij 250 km non stop in de Ardennen. Nadat hij op 235 km werd ingehaald, eindigde Dirk derde.

Tijdens zijn carrière heeft Dirk veel geleerd over teamdynamiek en hoe dit uitvergroot wordt als je onder druk komt te staan door weerselementen of het discomfort. “Mensen kunnen dan de gekste dingen doen. En zo ben ik met ‘Breathe and Connect’ begonnen. We creëren discomfort en bieden vervolgens handvatten aan om met die stress om te gaan. Ademhaling is daar key in, vandaar Breathe. De Connect is jezelf leren kennen in die omstandigheden en daarvan leren. We laten de mensen ook proeven van de kracht om fysiek je grenzen op te zoeken en te verleggen. Mensen durven nadien die stap te nemen naar dat waar ze al jaren van droomden. Zelfvertrouwen groeit enz. Wat een beetje ontbering al niet kan doen, het is bij momenten prachtig,” vertelt Dirk.

Wil je graag meer informatie over het aanbod van ‘Breathe and Connect’?
www.breatheandconnect.be
info@breatheandconnect.be
GSM: +32 494 47 26 71