Een passie voor perfectie: Bugatti en Champagne Carbon

Foto’s: Bugatti

Het onvergelijkbare creëren kost tijd. Het vereist de beste materialen, de meest deskundige experts en een nauwgezette aandacht voor detail. Maar het kan nooit snel worden bereikt. Het is niet alleen het ethos van Bugatti, maar ook van Champagne Carbon: de officiële champagnepartner van Bugatti.

Champagne Carbon werd in 2011 gecreëerd door Alexandre Mea, erfgenaam in de vijfde generatie van de familie Devavry, die in 1920 hun wijnbouw in Champillon begon – slechts elf jaar nadat Ettore Bugatti zijn fabriek in Molsheim 300 km naar het oosten had opgericht.

Hoewel de familie Devavry altijd een kleinere maar zeer voortreffelijke wijnbouwer is geweest, voelde Alexandre Mea echter de kans om iets te creëren dat nog exclusiever was dan de oudste vintages van zijn grootvader. Na meer dan vier jaar onderzoek en ontwikkeling naar een fles verpakt in koolstof als een geavanceerd technologisch contrapunt van de traditioneel geselecteerde en met de hand verwerkte druiven van de wijngaard – 15 hectare groot – richtte hij in 2011 Champagne Carbon op.

Alleen het beste fruit uit de Grand Cru- en Premier Cru-regio’s wordt geoogst, met de hand geplukt in een proces waarbij het hele team betrokken is, inclusief CEO, Alexandre Mea. De groei van deze druiven wordt nauwlettend gevolgd door Alexandre. Er is slechts een klein venster tijdens het oogstseizoen waarin de druiven kunnen worden verzameld, gekozen op hun grootte, volheid en kleur. Om dichter bij het product te zijn, bouwde Alexandre zelfs zijn huis op de wijngaard.

Net als Bugatti wordt voor Carbon het eindproduct verkregen via het beste proces. Waar grote producenten hun wijnen in grote roestvrijstalen vaten bewaren, wordt Champagne Carbon bewaard in traditionele eikenhouten vaten. Ze moeten elke dag worden omgedraaid, schoongemaakt en voorzichtig bijgevuld om verdamping te voorkomen; een taak die aan één man toekomt, die bij Champagne Carbon’s Maison voor elk vat afzonderlijk zorgt. Deze vaten geven een kernstructuur aan de wijn en haalt smaak uit het hout; aroma’s van kruiden die voor diepte en karakter zorgen, vaak niet gevonden in wijnen die op een meer industriële schaal worden geproduceerd.

Na maanden in het eikenhouten vat wordt de wijn overgebracht naar een fles waar hij minimaal 6 jaar zal rijpen in de Carbon-kelder. De creatie van de Champagne Carbon for Bugatti-collectie – uitsluitend samengesteld uit “vintage” wijnen, d.w.z. minimaal 3 jaar in de kelder volgens de Beschermde Appellation – is een artistieke reis; er is geen bezuiniging in het nastreven van een meesterwerk. De champagne moet licht en elegant zijn, met zachte bubbels en een rijkdom van smaak die alleen mogelijk is bij een rijping van minimaal 10 tot 20 jaar.

Net zoals een mooi canvas een elegant frame verdient, worden de prachtige vintages van Champagne Carbon gebotteld in een complex vervaardigde fles. Een omhulsel van koolstofvezel, opgebouwd in 37 complexe fasen, wordt op de fles aangebracht en is verkrijgbaar in een reeks verschillende afwerkingen. Deze unieke toepassing helpt de wijn van binnen te beschermen tegen licht, waardoor de smaak in de loop van de tijd onveranderd blijft.

"We hebben altijd gestreefd naar uitmuntendheid met Carbon. Of het nu gaat om de benadering van champagne, de verpakking of de ervaring die het resultaat is van elk van onze proeverijen. Dit verlangen naar het sublieme wordt weerspiegeld en gedeeld door onze partner Bugatti. We proberen allebei de grenzen van de mogelijkheden te verleggen en het onvoorstelbare te creëren in onze respectievelijke vakgebieden. Voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen, is onze enige motivatie om onze geschiedenis te eren en tegelijkertijd onze handtekening achter te laten, die verankerd blijft in onze visie voor de toekomst."

Alexandre Mea, CEO Champagne Carbon,

In 2018 kondigden Champagne Carbon en Bugatti officieel hun samenwerking aan, verenigd door dit niet-aflatende streven naar perfectie. Champagne Carbon begrijpt het belangrijke gewicht van de geschiedenis binnen Bugatti. Hun eerste product was de ƎB.01, ter gelegenheid van de 110e verjaardag van Bugatti met een vintage uit 2002 gemaakt van 90% Chardonnay en 10% Pinot Noir. Het jaar daarop werd de nieuwste creatie van de Carbon vinotheek onthuld: ƎB.02. Gemaakt om de eerste verjaardag te vieren van de Chiron Super Sport 300+1, die de eerste productieauto werd die de grens van 300 km/u doorbrak, deze vintage Blanc de Blancs Grand Cru uit 2006 heeft tonen van gegrild brood en amandelen. Hij is opgeborgen in een zwarte omslag van koolstofvezel, gemarkeerd met oranje accenten, net als de recordbrekende auto.

In 2021 kwam de meest spectaculaire manifestatie van de samenwerking tot nu toe: La Bouteille Noire. De 15-liter fles 2000 vintage, een blend van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir, was verpakt in een unieke handgemaakte koolstofvezel sculpturale representatie van Bugatti’s haute couture creatie: La Voiture Noire2. De kast opent en sluit met een druk op een roestvrijstalen knop, badend in een zacht blauw licht. De deuren zelf zijn afgezet met een stuk lasergesneden aluminium, dat de centrale vin van de Type 57 SC Atlantic nabootst, en openen met technische scharnieren en een op maat gemaakte transmissie om een weelderig interieur te onthullen. Terwijl de deuren zachtjes opengaan, laat een ander automatisch systeem de hals van de fles los, die vastzit wanneer hij gesloten is.

Dit jaar werd, geïnspireerd door de ongekende rijervaring en het ontwerp van de Bugatti Bolide3, een ƎB.03 gecreëerd, met een tweekleurig exterieur van zowel blauwe als zwarte koolstofvezel – een primeur binnen de Champagne Carbon For Bugatti Collection. Het opvallende ‘X’-ontwerpmotief van de Bolide, dat zowel de voor- als de achterkant van de auto domineert, is gemarkeerd aan zowel de rechter- als de linkerkant van de ƎB.03-fles. De vintage 2013 Blanc de Blancs is het resultaat van een koude en natte winter in 2013, gevolgd door een koel voorjaar en een late druivenoogst. Dergelijke omstandigheden produceren een intense en frisse wijn.

“Champagne Carbon is een bedrijf met zoveel parallellen met het onze, van zijn eeuwenoude erfgoed en spectaculaire thuisbasis tot de hoge nadruk op kwaliteit en perfectie, ongeacht de complexiteit. In de vier jaar van onze samenwerking hebben we een aantal buitengewone vintage champagnes en unieke flessen gezien die voor Bugatti zijn geproduceerd en we blijven samenwerken aan nieuwe manieren om onze gecombineerde passie voor het allerbeste te delen.”