Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

MYX praatte met Dmitriy Kuznetsov – Master mixologist en eigenaar van OpenRest

Tekst: Helen Richardson

Een mixologist is een barman gespecialiseerd in het maken van cocktails. Welke kwaliteiten heb je nodig om een vooraanstaand mixologist te worden?

Een restaurant of bar is een theater en de bar zelf is het podium in dat theater. Je bent de hoofdrolspeler in de scene. De rol van de gastvrije gastheer spelen is soms erg moeilijk en kun je alleen als je van mensen en drank houdt!

Wat heeft de jonge Dmitriy geïnspireerd om deze weg in te slaan?

Een wit hemd en de mogelijkheid om elke dag geld op zak te hebben, i.p.v. slechts één keer per maand. Je begint dit snel leuk te vinden, maar geld alleen zal je geen vreugde en geluk brengen.

Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

Waarom heb je de Odessa-school voor barmannen opgericht?

Een beginnende barman moet de eerste steen leggen in de fundering van het ambacht, Je wordt geen professional zonder dat je je kennis voldoende uitbreidt.

Maakt dit je trots?

Trots is een positief gekleurde emotie die een positief gevoel van eigenwaarde weerspiegelt. In het orthodoxe christendom wordt hoogmoed beschouwd als de eerste zonde die in het universum verscheen, de grondoorzaak van alle zonden.

Welke zijn als oprichter van het adviesbureau OPENREST, werkzaam in de bar sector in Europa en Azië, de grootste uitdagingen waar jij voor staat?

Dat problemen overal hetzelfde zijn! Jongeren hebben de neiging om barman te worden, alleen maar om door de universiteit te komen. Restauranteurs begrijpen niet dat ze alleen met ervaren professionals in hun vakgebied moeten werken om succes te garanderen.

Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

Wat zijn de meest voorkomende veranderingen die jij als consultant voor bars en restaurants wilt doorvoeren?

Het restaurant terug brengen naar de basis, heropbouwen en ‘rebranden’

Hoe belangrijk is het voor jou om een slim team te hebben?

Je team is een van de belangrijkste aspecten van je merk. Zonder een team is het praktisch onmogelijk om meer dan één bedrijf, bedrijf of imperium op te bouwen. Mijn team is mijn familie, en samen zijn we sterk!’.

Heb je het gevoel dat je een goede balans tussen werk en leven hebt?

Je moet altijd in balans zijn. Rust en werk gaan hand in hand. Wij vinden dit prima!’.

Wat beschouw je als je grootste professionele prestatie?

Het bouwen van mijn eigen bar in Berlijn. Het betreden van buitenlandse markten is al een grote prestatie op zich voor een burger van de voormalige USSR.

Wat drijft jou om je passies na te streven?


Mijn geliefde echtgenote en dochter.

Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

Beschrijf eens een typische week.

We staan op om 8:00 uur, we bidden, douchen en ontbijten. Daarna gaan we naar de bar tot 23:00 uur. Er zijn veel verschillende taken – vergaderingen, telefoongesprekken, correspondentie, omgaan met gasten en klanten, leveranciers en partners. Maandag en dinsdag zijn onze vrije dagen, maar ik heb wel constant 24/7 contact.

Foodpairing – waarom?

Elk product heeft gelijkaardige moleculen in aroma en in smaak. Gewone mensen kunnen dit niet begrijpen omdat onze neus anders ontwikkeld is dan de neus van bijvoorbeeld een hond of een kat, maar je moet wel de lokaliteit begrijpen. Je kunt niet in Spanje koken wat de meeste Oekraïners lekker vinden, en andersom.’

Hoe breng jij je vrije tijd door?

Ik hou ervan om te ontspannen met mijn familie. Mijn ambitie is om mijn eigen hotel met restaurant te openen aan de oceaan en daar te ontspannen.

Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

Je woont in Odessa. Hoe ziet leven in Odessa eruit?

Dit is de stad van de zon en een prachtige stad aan de Zwarte Zeekust. Ik woon hier al meer dan 20 jaar. Een Joodse man zei ooit eens tegen mij: ‘Als je meer dan 5 jaar in Odessa woont, dan ben je Odessa!’.

Wat zijn de meest populaire cocktails binnen verschillende leeftijdsgroepen?


30-40’s houden van alles wat ik aanbied! #marvelcocktails
40-50’s houden meer van sterkere alcohol in zijn pure vorm
50-60+’s drinken wijn of helemaal niet, althans niet in mijn land. Ze drinken een beetje rode wijn, that’s it.

Tatoeages. Hoeveel heb je er en wat betekenen ze voor jou?

Ik heb er 8. Twee portretten van mijn vrouw en een portret van mijn dochter, een van Jezus Christus (een religieuze tekening van mijn God), oldskool marine tatoeages die de kracht van God aangeven en enkele persoonlijke tatoeages die mijn perceptie weergeven van deze wereld en wie ik van nature ben in deze wereld.

Dmitriy Kuznetsov - Master mixologist

Wat is jouw persoonlijke lievelingscocktail?

Avocado’s en gecondenseerde melk, eenvoudigweg gemengd.

Rietjes en plastic afval – hoe denk je daar over?

Ik werk zonder plastic en ben al overgestapt op niet-afvalproductie.

Wat is het beste advies dat jij kan geven voor een aspirant-barman?

Doe waar je van houdt, hou van mensen en zorg dat je gasten zich geliefd voelen. Door je uithoudingsvermogen wordt je de beste barman.

Welke heerlijke duivelse cocktail zou je voor mij maken op basis van deze 5 soorten – champagne, rum, frambozen, kersen en komkommer?

Dit zou een te sterke drank zijn! Ik zou de rum uitsluiten en een lage ABV-stijl cocktail maken op basis van Maraschino kersen, verse frambozen waar ik een sorbet van zou maken, komkommer cordiaal (verse komkommer, citroenzout en suiker) en een goede mousserende wijn van de Prosecco familie. Ik zou de komkommer cordiaal mengen met de Prosecco, garneren met een frambozensorbet vormgegeven als een brein met een Maraschino kers van Luxardo.