Truffel op het feestmenu

Tekst: Nienke Soontjens

Aan de feesttafel mag het een tikkeltje meer zijn. Met een delicatesse op het menu verhoog je de feestvreugde. Wat dacht je bijvoorbeeld van truffel? De winter is de periode bij uitstek om te genieten van ‘het zwarte goud’. Benieuwd waar truffel vandaan komt, hoe je dit ingrediënt het best gebruikt en welke drank je erbij kunt serveren? Fijnproevers, hou jullie klaar!

Truffel: de lekkerste paddenstoelen ter wereld

Truffel is een paddenstoel die zich onder de grond nestelt tussen wortels van verschillende boomsoorten. De beste truffel kan je vinden in Frankrijk en Italië, waar truffelhonden met een goed getrainde neus worden ingezet om de lekkernij op te sporen. Wil je de smakelijkste wintertruffel scoren voor bij je feestmaal? In december en januari is de zwarte wintertruffel op z’n best: dan geniet je het meest van zijn aardse aroma’s. Witte truffel is moeilijker te vinden en heeft een complexere, meer delicate en sterke smaak. Een bekend Italiaans gezegde over witte truffel luidt dan ook ‘Chi li prova, diviene il suo eterno ammiratore’: ‘Wie het proeft, wordt een eeuwige bewonderaar.’ Dat smaakt naar meer, niet?

Stevig prijskaartje

Truffel is een schaars product: de paddenstoelen groeien tijdens een beperkte periode en op specifieke plaatsen. Bovendien heeft het letterlijk heel wat voeten in de aarde voor de delicatesse je bord bereikt. Het hoeft dus niet te verbazen dat truffel een stevig prijskaartje heeft: voor een kilo zwarte truffel betaal je zo’n 600 tot 1200 euro en voor de zeldzame witte truffel kan dat zelfs oplopen tot 7000 euro! Gelukkig is de smaak van truffel zo krachtig dat je met een paar gram al een smaakbom op tafel tovert.

Hoe verwerk je truffel in gerechten?

Wil je jouw gasten trakteren op truffel? De delicatesse komt het best tot z’n recht als je hem heel fijn snijdt. Voor de meest pure smaak voeg je hem als laatste aan je maaltijd toe. De aardse smaak en geur van de zwarte truffel komt nog beter tot uiting bij verhitting: verwarm de truffel even mee en het heerlijke aroma verspreidt zich door je gerecht. De sensationele witte truffel gebruik je het liefst vers geschaafd over je bereiding. Uiterst genot gegarandeerd! Een gouden tip voor wie het graag goed doet: blijf weg van truffelolie en truffelmayonaise, want daar proef je meestal synthetische aroma’s; er komt amper truffel aan te pas. 

Truffel bij het feestmaal

Helemaal verkocht en klaar om een lekker truffel-feestmaal samen te stellen? We geven je graag wat ideeën:

 Als aperitief of voorgerecht

Truffel heeft een sterke smaak. ‘Less is more’ is dus de boodschap. Een carpaccio met zeezout en olijfolie krijgt een nieuwe dimensie met wat geschaafde truffel er bovenop. Of verwerk wintertruffel in een zelfgemaakte truffel-tapenade en combineer het met een andere seizoensklassieker, zoals krokante knolselder. Heerlijk met een gepocheerd eitje erbij.

Als hoofdgerecht

Vers truffelschaafsel is een luxueuze finishing-touch voor een pasta of risotto en ook in sauzen is het een ideale toevoeging. Fan van een traditionele maaltijd aan de feestdis? Verwerk truffel in je puree en serveer het bij ossenhaas of hertenbiefstuk voor een portie puur geluk op je bord.

Combineer truffel met de perfecte drank

Geen feestmaal zonder aangepaste dranken. De specifieke, aardse smaak van truffel vraagt om een doordachte keuze. Wil je je feest starten met bubbels? Laat cava, prosecco, spumante en crémant dan links liggen en kies voor champagne. Bubbels zijn doorgaans wat zuurder van smaak, dus zoek een zachte champagne uit en serveer die het liefst bij witte truffel.

Een geschikte wijn is makkelijker te vinden. Kies bij witte truffel voor wijnen uit de regio rond het Italiaanse Alba, waar de bekendste witte truffels vandaan komen. Ga voor een dolcetto d’Alba, een Barbaresco of neem een Barolo voor de absolute, klassieke wine pairing.

Bij zwarte truffel kan je kijken naar rode wijnen uit Bordeaux zoals Pomerol of Saint-Emilion. De absolute match? Een Bourgogne-stijl pinot noir. Let er zeker op dat je niet voor een fruitige pinot noir kiest, maar voor een variant met een aardse smaak. Jonge wijnen passen doorgaans niet: ga dus op zoek naar een wijn met een zekere leeftijd en rijping. Op zoek naar een passende witte wijn? Een chardonnay uit de Bourgogne, met een wat romerige substantie will do the trick. 

Laat je bedienen

Zijn jouw kookkunsten niet om over naar huis te schrijven? Of schuif je gewoon liever de benen onder tafel? We get you. Voor een onbezorgde feestavond reserveer je een tafel bij Vous Lé Vous in Hasselt, waar Annelies en Giovanni je in de watten leggen met de delicatessen van het moment. En truffel natuurlijk. Smakelijk!