Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine

Ontdek Yayoi Kusama’s betoverende Veuve Clicquot Fles en Sculptuurontwerpen

Tekst: Lucy Rees

De kunstwerken in beperkte oplage zijn een eerbetoon aan Madame Clicquot, de revolutionaire vrouw die de Champagne-industrie heeft gecreëerd.

Al meer dan zes decennia lang inspireert de baanbrekende Japanse kunstenares Yayoi Kusama kunstliefhebbers over de hele wereld met haar oogverblindende gespiegelde zalen, grootschalige beeldhouwwerken, schilderijen, films, mode en performances, die de kijkers aanmoedigen om na te denken over het idee van een alternatief universum. Nu 91 onthult de kunstenares een nieuwe samenwerking met Veuve Clicquot Champagne nadat het legendarische Franse Champagnehuis haar heeft getikt om haar nieuwste vintage, La Grande Dame 2012, te vieren, die in oktober te koop zal zijn.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine

De samenwerking bevat een in het oog springende Kusama-ontworpen geschenkdoos voor La Grande Dame Champagne ($195). En voor een beperkte oplage van slechts 100 handbeschilderde magnum flessen heeft Kusama ook een totaal nieuw bloemenbeeldhouwwerk gemaakt, dat dienst doet als verpakking. Het fascinerende kunstwerk, dat de titel My Heart That Blooms in the Darkness of Night draagt, is genummerd en zal op verzoek beschikbaar zijn voor een kleinhandelsprijs van ongeveer $30.000 om op aanvraag VIP-klanten te selecteren.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine

Met haar ongeëvenaarde oog voor kleur en patroon heeft Kusama’s bloemenkoker een kronkelende barokke vorm en haar kenmerkende stippen, die ook doen denken aan de sprankelende bubbels in een glas Champagne. Het weelderige boeket is een voortzetting van haar serie “Flowers that Bloom at Midnight”, die in musea en tuinen over de hele wereld is tentoongesteld, en is een originele creatie die het leven, de liefde en de vrede symboliseert.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine
Installation view | photo by Douglas M. Parker Studio at website Gagosian

De samenwerking is ook een eerbetoon aan de grande dame van Champagne zelf, Madame Clicquot, die als een van de weinige vrouwelijke ondernemers van haar tijd een revolutie in de Champagnewereld teweeg heeft gebracht. Geboren in 1777 in een belangrijke Franse familie, trouwde ze met François Clicquot, zoon van de oprichter van het Maison Clicquot. In een tijd waarin vrouwen geen recht hadden om te werken of zelfs maar een bankrekening te hebben, durfde ze op 27-jarige leeftijd het hoofd van het bedrijf op te nemen, na de vroegtijdige dood van haar man. Als eigenaresse introduceerde Clicquot vele nieuwe technieken, waaronder de creatie van de eerste bekende vintage in 1810, de eerste bekende blended rosé in 1818 en het ontwerp van de Maubeuge-fles die vandaag de dag nog steeds door de meeste Champagnehuizen wordt gebruikt.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine

En terwijl Madame Clicquot en Yayoi Kusama meer dan 150 jaar van elkaar gescheiden zijn, is hun felle onafhankelijkheid vergelijkbaar. Geboren in 1929, werd Kusama ook opgevoed in een welgestelde familie en had onstuitbare dromen. Ze ontvluchtte haar geboorteland Japan om op 28-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten te gaan met een gewaagde missie om een revolutie teweeg te brengen in de westerse kunstwereld, die in die tijd diepgaand mannelijk was. Ze zei ooit: “Ik beloofde mezelf dat ik New York zou veroveren en naam zou maken in de wereld met mijn passie voor de kunst en mijn creatieve energie.”
Dit is ook niet de eerste keer dat Kusama zich laat inspireren door Madame Clicquot: Voor een veiling in 2006 in Tokio gaf de kunstenares een origineel portret van Clicquot nieuw leven door het te versieren met haar handelsmerk polkadots.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine

En in deze onzekere tijd geeft de fles een vrolijke boodschap van hoop en positiviteit en is een herinnering aan de creativiteit, durf en visionaire geest van deze twee machtige vrouwen in het aangezicht van tegenspoed.

Yayoi Kusama - Veuve Clicquot - Myx Magazine