‘Never say never, bij hoge onweerstaanbaarheid ga ik voor een latrelatie, en zal zij mijn favoriete hobby zijn.’

Tekst: Ann & Hélène
Over de hele wereld neemt het aantal alleenstaanden toe. Het aantal traditionele relaties en huwelijken loopt terug. Naarmate ze ouder worden, denken veel mensen dieper na over wat ze echt willen in het leven. Ze houden geen rekening meer met verwachtingen van anderen en beseffen dat een single leven echt iets voor hen is, met een geliefde of friend with benefits achter de hand. Zoals Peter die na een scheiding oprecht happy single is. Gossip Girls Hélène en Ann reageren op zijn verhaal.
PETER:

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld. Ik weiger me ‘single’ te noemen, hoewel ik dat in principe ben volgens de regels van het hokjesdenken. Ik ben niet alleen, ik voel me niet alleen, er zijn zoveel bijzondere mensen in mijn leven. Trouwens, dat hokjesdenken, daar is mijn relatie aan ten onder gegaan. Ik was vrijer dan zij, ik wilde meer, zij wilde steeds minder. Ik wilde meer reizen, meer hobby’s, meer avontuur. Zij zat het liefst dicht bij mij op de bank. Net nu we meer tijd hadden, onze dochters zitten op kot, en meer geld, ik heb mijn bedrijf verkocht. We waren geen van beiden gelukkig, dus loslaten was de beste oplossing. Maar het laatste op mijn to-dolijst is een nieuwe relatie, ik vind het prima zo. Ik heb jarenlang vooral rekening gehouden met mijn omgeving, nu is het aan mij. Natuurlijk heb ik een levendig sociaal leven, ik heb een grote vriendenkring, mijn vrienden zijn goud waard. En af en toe blijft er wel eens iemand slapen. Maar meer hoeft voorlopig niet, ik ben daar heel duidelijk over, altijd met veel respect. 

Ik ga nu focussen op mijn hobby’s, eindelijk kan ik alles doen waar ik de voorbije jaren nooit tijd voor had. Ik zeil, ik loop marathons overal ter wereld, ik volg samen met een paar vrienden kookles, ik begeleid start-ups… En ik droom over een reis door Nieuw-Zeeland. Nee, dat is niet alles, wil je nog meer plannen horen? Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen zich wegcijferen in hun relatie, dat heeft alles te maken met verwachtingen, ik wilde succesvol zijn in mijn werk en ik wilde een goede man, huisvader en vriend zijn. Dat is heel wat, dan hol je jezelf voorbij en duw je je jongensdromen weg. Enfin, in mijn geval was dat zo. Gelukkig zaten ze goed ingepakt op zolder, in mijn rechterhersenhelft. En ben ik volop bezig ze uit te pakken. Ik raad alle singles aan om eerst die weggeduwde verlangens en dromen naar boven te halen, vooraleer op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Andere dingen doen, buiten mijn comfortzone, maakt me gelukkiger. Ik leer zoveel nieuwe mensen kennen, met dezelfde interesses, die dan op hun beurt mijn hernieuwde versie leren kennen. Ik ben een andere man dan voordien. Never say never, bij hoge onweerstaanbaarheid ga ik voor een latrelatie, en zal zij mijn favoriete hobby zijn. Oké dan, omdat je aandringt… ik ben happy single!

HÉLÈNE

 Ik begrijp Peter, ik heb een paar vriendinnen die ook zo denken en leven. Stuk voor stuk aantrekkelijke, zelfverzekerde vrouwen die na een breuk hun leven helemaal naar hun hand hebben gezet en daar heel erg van genieten. Nog iemand voor de volle honderd procent toelaten in hun leven zien ze niet zitten. Die latrelatie dan weer wel. En nee, ze zijn niet verbitterd, integendeel. Dat ze bezige bijtjes zijn, heeft daar zeker mee te maken. Depressies en burn-outs liggen het vaakst op de loer bij mensen die zichzelf wegcijferen en geen tijd maken voor wat ze graag doen. Bezig zijn, lichamelijk en geestelijk, is de beste manier om gelukkig en gezond ouder te worden. Plannen blijven maken, tot de dag dat je erbij neervalt. Hobby’s zijn perfect om je te ontspannen, om nieuwe mensen te leren kennen of je band met je vrienden te verstevigen. Zeg nu zelf, beter een goede vriend dan een slecht lief, toch? Wat je doet, is niet van belang, iets nieuws leren, buitenactiviteiten, creatief bezig zijn… Onderzoek toont aan dat mensen met veel hobby’s aantrekkelijker gevonden worden. Mensen die zich inzetten voor iets, die passievol bezig zijn, hebben meer te vertellen, voelen zich gelukkiger en zijn meer ontspannen. Ze inspireren hun entourage. Groepsactiviteiten en teamsporten verbeteren communicatieve vaardigheden en relaties met anderen. 

Wat je interesses ook zijn, het gaat erom dat je iets doet wat je zinvol en plezierig vindt. Een van de opwindendste aspecten van verliefd worden op iemand is het ontdekken van elkaars ambities en interesses, de kans is groot dat daar de vonk overslaat. Hobby’s kunnen tot geweldige dates leiden. Niks spannenders dan samen een nieuwe activiteit uitproberen. Welk tijdverdrijf het populairst is voor koppels in spe? Vrouwen hebben een voorkeur voor een partner met artistieke en culturele hobby’s, zoals concerten, lekker eten, musea. Mannen daarentegen verkiezen een partner wiens hobby’s meer actiegericht zijn, met gezondheid en fitness in hun top tien. Dat wordt dan in sportoutfit door een museum joggen. En er is altijd muziek. Waarom geen muziekinstrument leren bespelen? Muziek heeft meerdere voordelen, ook voor je geestelijke gezondheid. Of je nu een instrument bespeelt, zingt, gewoon luistert en geniet, of de nacht wegdanst. Muziek helpt je emoties te uiten, reduceert stress, en het is een fantastische manier om mensen te leren kennen. Ik ben ooit tijdens een single moment gestart met drumles, ik geef toe dat dat vooral was omdat ik een zwak heb voor drummers, haha. Alle gekheid op twee stokjes, het belangrijkste in dit alles is plezier maken, en veel lachen. Want ook hier is humor van levens- én liefdesbelang!

ANN

Blijven gaan met die banaan. Blijf plannen maken, blijf nieuwe dingen leren, houd je hersens bezig. Ooit hoorde ik van een bewegingstherapeut de raad: ‘Loop eens verloren in je eigen stad. Neem eens een andere weg dan die je gewoon bent. Parkeer de auto of fiets eens niet op je vaste plek. Doordat je vastgeroeste gewoontes en routines doorbreekt, krijgen hersens nieuwe impulsen. Ze moeten weer aan het werk.’ Waarschijnlijk kent iedereen het effect als je plots voor een omleiding staat. Oei, oei, wat nu? Om dan ineens in een landschap terecht te komen dat zoveel moois prijsgeeft. Of dat je een dorp doorkruist met een magnifiek pleintje en leuke terrassen. Gewoon halthouden en ervan genieten, zou ik zeggen. Nu geen tijd? Noteren en later verder ontdekken. Alleen op stap heeft het voordeel dat je je eigen tempo en goesting kunt volgen. Want als je moet wachten op iemand die kan of wil, dan kun je soms lang wachten. Het ritme volgen van je eigen voeten. Denken aan alles en niets. Een idee om volgende keer bij je profielomschrijving te schrijven: hobby’s? Verloren lopen. Of als aparte vraag voor je date. Wedden dat je een leuke babbel hebt?

Singles trekken zich dikwijls terug. Voelt veilig aan. Dan is het een goede oefening om iets concreets omhanden te hebben. Ga voor iets nieuws, hoe onzeker of zenuwachtig je je ook voelt. Niet geschoten is altijd mis, moet je maar denken. Surf mee op wat trending is, zoals breien of schaken. Er zijn nu zoveel leuke clubs. De contacten die daaruit ontstaan, geven een boost. Kleine tip hier: begin met breinaalden nummer 12 of 15! Dat schiet lekker op én in minder dan een week ligt er een pracht van een gebreid vest klaar. Het feit dat je zo snel een mooi resultaat boekt, is iets positiefs. De vele ‘how to’s’ en instructiefilmpjes op YouTube zijn goud waard. Met veel goesting én twee linkerhanden lukt alles. Rechttoe, rechtaan. Trouwens, het is een amusante gedachte dat je een steek of steken kunt laten vallen en dat je ze zo weer kunt oprapen. Was het leven maar zo, haha.

Golfen! Nog zoiets. Als je de Tinderprofielen moet geloven, amai, er wordt nogal wat gegolft door de mannelijke kandidaten. Volgens onze studies zijn er alleen maar voordelen af te vinken: in openlucht, comfy kleding, flink wandelen, een full swing hier, een ferme mep daar en na het golfen blijven hangen, want er is fraai volk (m/v/x) te spotten.
Koken, origami, schilderen, keramiek, creatief schrijven, vrijwilligerswerk… kies, probeer, heb plezier. Laat je vooral niet van de wijs brengen door zelfsabotage en denken dat je toch niets kunt of de oudste van de klas bent. De enige die last heeft van die gedachte, ben jij.

Ann Lemmens & Hélène Van Herck

Ann en Hélène zijn midlife-experts. Met een berg media-ervaring en heel veel goesting om de foute beeldvorming omtrent vijftigplussers aan te pakken startten ze in 2013 het succesvolle online- en offlineplatform Wifty. Ondertussen verbinden ze de grootste groep vijftigplusvrouwen in België en Nederland. In 2018 verscheen hun eerste boek Midlife Kick, over de kracht van het nieuwe ouder worden. Eind september 2021 verscheen hun tweede boek (Not So) Happy Single, een radicaal plan om de liefde te vinden: www.notsohappysingle.be