Dior’s nieuwe Rainbow-Hued High-Jewelry collectie is een maximalistische droom

Tekst: Stephanie Sporn

Het Franse huis gebruikt een volledig spectrum van robijnen, smaragden, saffieren en veelkleurige parels om tie-dyed textiel na te bootsen.

Terwijl tie-dyeing kleding lang een go-to DIY activiteit op zomerkampen en sleepovers is geweest, is het wild in populariteit herrezen tijdens de COVID-19 lockdowns als een nostalgie-veroorzakend project voor mensen van alle leeftijden. Dit volgt de recente trend van modemerken als Prada en Stella McCartney die kant-en-klare versies produceren voor consumenten die hun handen niet vuil willen maken. Nu krijgt het ambachtelijke handwerk echter de couturebehandeling van Dior Joaillerie, die net een hypnotische collectie heeft uitgebracht die geïnspireerd is op het spectrum van levendige tinten en spontaan gemaakte abstracties.

De collectie, getiteld Tie & Dior, werd officieel gelanceerd in Shanghai, waar deze maand de derde iteratie van Dior’s Designer of Dreams tentoonstelling in het Long Museum West Bund werd geopend. De lijn werd bedacht door Victoire de Castellane, die sinds 1998 aan het roer staat van Dior Joaillerie. Terwijl ze gevierd wordt om haar grenzeloze creativiteit en liefde voor gedurfde, levendige ontwerpen (Rizzoli heeft haar werk opgetekend in een nieuw boek, Dior Joaillerie: De A tot Z van Victoire de Castellane, uit te brengen in september), is Tie & Dior haar meest kunstzinnige collectie tot nu toe.

Toevallig heeft de Castellane de lijn bedacht vóór de nieuwe generatie ambachtslieden die door de pandemie werd aangewakkerd. In feite is de textieltechniek keer op keer onderzocht in de modecollecties van het huis; zo heeft de creatief directeur van Dior, Maria Grazia Chiuri, in het voorjaar van 2019 en in het najaar van 2020 kleding en accessoires met caleidoscopische stropdasverf in haar prêt-à-portercollecties opgenomen.

De Castellane, die dezelfde esthetiek in fijne sieraden verwerkt, produceerde 100-plus stukken die variëren van meer traditionele diamanten cluster kettingen met af en toe robijn tot volwaardige elektriserende oorbellen die bestaan uit elke kleur van de regenboog. Om subtiele graduaties in tinten te bereiken zoals tie-dyed stof, combineerde de Castellane kostbare edelstenen zoals smaragden en oranje diamanten met tanzanieten, tsavoriet-garnetten, Paraiba-type toermalijnen, en roze spinels. Blauwe, gele en roze saffieren – waaronder de uiterst zeldzame en begeerde Padparadscha-variëteit – komen ook voor. De witte diamanten, die in golvende patronen worden verdeeld, weerspiegelen de stof die kaal is gelaten, waardoor de psychedelische spiralen van de das worden geverfd.

De ontwerpen worden geïnjecteerd met nog meer flair, maar ook platina, evenals wit, geel en roze goud, worden gebruikt in de kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. De Castellane bereikt het effect van de beweging in deze stukken door het opnemen van stenen in verschillende sneden en maten. De collectie wordt aangevuld met gekweekte parels, die met hun zachtere tinten en glanzende kwaliteit een contrast vormen met de glinsterende helderheid van de andere edelstenen. Hoewel dit de eerste keer was dat De Castellane met parels werkte, aarzelde ze niet om te experimenteren: Wit, grijs, roze, goud, aubergine en pistachenoten zijn allemaal kenmerkend, en verschillende zijn geplaatst in onconventionele asymmetrische omgevingen.

Door te cateren voor de more-is-more crowd, leest de visueel arresterende collectie als een encyclopedisch juwelenhandboek waarin geen edelsteen-ongeacht de snit, grootte, kleur of intrinsieke waarde- off-limits is.