Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

Lange & Söhne introduceert 3 nieuwe en zeer zeldzame Honeygold-Case Limited-Edition horloges

Paige Reddinger

In een tijdperk waarin horlogemakers zich steeds meer richten op een specifiek soort streetwear-casual millennial met opgepompte esthetiek, blijft Lange standvastig trouw aan een bepaalde subset van rijkdom die de voorkeur geeft aan een fijn getailleerd pak of een perfect passend veldjasje boven een te dure merk capuchon.

Aldus, in de viering van haar 175 jarig bestaan en het creëren van verfijnde ‘dress’ horloges die onvermoeibaar aantrekkelijk blijven voor generaties van trend-averse verzamelaars die de voorkeur geven aan kwaliteit en ingetogen luxe boven hype, heeft Lange drie nieuwe uurwerken geïntroduceerd, ingekapseld in Honeygold- een eigen legering, waarvan de eigenschappen geheim blijven, maar waarvan wordt gezegd dat het harder en krasbestendiger is dan 18-karaats goud- dat er zonder twijfel in zal slagen, door middel van eeuwenlange culturele golven, om duurzame klassiekers te worden.

Kleine aanpassingen aan bestaande formules zijn de geheime saus van bijna elk duurzaam luxebedrijf (Hermès, Chanel, Patek Philippe en Rolex, om er maar een paar te noemen). Tot op heden heeft Lange slechts acht limited-edition horloges in Honeygold uitgebracht.

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

Het meest complexe model, de 43 mm x 38 mm Tourbograph Perpetual, werd eerder in 2017 uitgebracht in platina met een massief zilveren wijzerplaat. Het wordt nu geleverd in een Honeygold kast en wijzerplaat, evenals wijzers, kalenderaanduidingen en een maanschijf, allemaal gemaakt van dit materiaal. De maanschijf is, net als de wijzerplaat, in eigen huis gemaakt en behandeld in zwart-rodium voor het grijze effect. De manen zijn gecamoufleerd en omgeven door met de hand gegraveerde sterren. De wijzerplaat is voorzien van verhoogde cijfers, schalen en een logo die niet zijn aangebracht, maar uit het materiaal van de wijzerplaat zelf zijn verhoogd met ongeveer 0,15 millimeter voor een 3-D effect. Het combineert vijf complicaties, waaronder de tourbillon, rattrapante (split-seconden) chronograaf, een eeuwigdurende kalender en een fusée-and-chain transmissie. De tourbillon, die bestaat uit 84 delen en minder dan een kwart gram weegt, draait één keer per minuut en hangt in de draaiende kooi, versierd met zwart gepolijst, tussen twee diamanten eindstenen – een knipoog naar Lange’s high-end zakhorloges.

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

Het L133.1 uurwerk bestaat uit 684 delen, waaronder een kolomwiel voor de chronograaf. De bruggen en de hanen zijn korrelvormig gestructureerd. Ze zijn voorzien van zwarte rhodium inscripties, terwijl de gegraveerde lijnen van de handmatig gegraveerde chronograaf ook in het materiaal zijn aangebracht. Beperkt tot slechts 50 stuks, is dit het enige stuk waarvoor Lange het “als je het moet vragen, kun je het je niet veroorloven” prijskaartje op aanvraag heeft verstrekt. (De platina versie, van drie jaar geleden, is 477.600 euro of ongeveer 563.302 dollar tegen de huidige wisselkoers).

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

De 1815 Rattrapante Honeygold is daarentegen gloednieuw. Dit is de eerste rattrapante-only chronograaf in de collectie van Lange, ondanks het feit dat er al een Double-Split Chronograaf is gemaakt, met twee chronograafwijzers en twee rattrapante (split-second) wijzers, en een Triple-Split chronograaf, die een drievoudig rattrapante-mechanisme was voor seconden, uren en minuten. De laatste werd twee jaar geleden uitgebracht, terwijl de Double-Split in 2004 werd uitgebracht – beiden wereldprimeurs. Hier is een eenvoudigere introductie met een sweep-secondewijzer die kan worden gestopt om rondetijden te meten en vervolgens direct weer kan worden ingehaald met de sweep-secondewijzer van de chronograaf.

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

De complexe split-seconden chronograaf is uitgerust met het 395-delige L.1012 uurwerk, dat de verstreken tijd of de rondetijd regelt via twee kolomwielen die zichtbaar zijn door de ‘caseback’. Op ware Lange wijze is ook aan dit stuk grote zorg besteed aan de afwerking met zwarte rhodium, met de hand afgewerkte patronen op de balanshaan en de chronograafbrug. Het is ook geïnspireerd op de zakhorloges van het bedrijf met granulaire afwerking op de bruggen en platen, met de bovenzijden, evenals de hendels, veren en truien die in een rechtkorrelig decor komen. De randkanten zijn gepolijst. Gelimiteerd op slechts 100 stuks, kost het 41,2 mm x 12,6 mm horloge $134.000 en is het eerste Lange Honeygold horloge met een zwarte wijzerplaat.

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine

Net als zijn meer gecompliceerde tegenhangers is ook de 1815 Thin Honeygold, 38 mm x 6,3 mm, geïnspireerd op de Lange zakhorloges, ditmaal in de Railway-track-minuutschaal op de wijzerplaat. Het is een ongerept time-only horloge, zonder secondewijzer, dat is voorzien van, natuurlijk, een Honeygold witte geëmailleerde wijzerplaat en donkergrijs gedrukte Arabische cijfers.

Het 167-delige L093.1 uurwerk vereist een tweedelige assemblage en heeft een korrelige afwerking op de Duits-zilveren driekwart plaat. De traditionele gouden kettingen van Lange zijn bevestigd met drie thermisch geblauwde schroeven die de richting aangeven van 72 uur gangreserve die van de hoofdveerton naar het echappement wordt overgebracht.

Met $34.400 is dit een entry-level Lange (niet dat je een horloge op dit prijsniveau entry-level kunt noemen, vooral niet een die beperkt is tot slechts 175 stuks). Het trekt diegenen die op zoek zijn naar een klassieke ‘dress’ horloge in een afgeslankte, elegante dimensionering – of het nu voor een tijd is waarbij uitdossen nodig kan zijn of gewoon om slim te matchen met denim en een kasjmier trui.

Dit zijn verfrissende introducties in een zee van schijnbaar oneindige stalen sporthorloges. Alhoewel, zelfs Lange is vorig jaar met zijn Odysseus-model aan de slag gegaan. Maar ongeacht het uurwerk, stelt het in handen krijgen van een Lange een bepaald niveau van ‘horologische savvy’ voor dat het wachten en de jaren van verzamelen die nodig zijn om er een te bereiken, zeker waard zal zijn. En u kunt er zeker van zijn dat het er over nog eens 175 jaar waarschijnlijk net zo geavanceerd en bijzonder zal uitzien als nu.

Lange & Söhne | Honeygold-Case Limited-Edition horloges | Myx Magazine