Van esser viert 20-jarige bestaan van kwaliteitshorloge ‘a one’

Tekst: Inge Moermans

Foto’s: Van Esser

Met de oprichting van een eigen merk wilde Denis Van Esser als onafhankelijke ontwerper niet enkel elegante en eigenzinnige sieraden in de markt zetten, hij vond het ook belangrijk dat zijn merk waarden zou uitdragen waarin zijn klanten zich herkennen en die de tand des tijds trotseren. Het resultaat is een collectie elegante, tijdloze en creatieve juwelen die de platgetreden paden verlaten en waarmee de klant uitdrukking kan geven aan zijn of haar persoonlijkheid.

Roeping

“Nadat ik in 1980 afstudeerde als horlogemaker-juwelenontwerper, deed ik mijn eerste beroepservaring op in La Chaux-de-Fonds, het mekka van de Zwitserse horloge-industrie. Ik heb er banden gesmeed met uitzonderlijke en buitengewoon getalenteerde mensen. Al snel begon ik de droom te koesteren om ooit een eigen model te ontwerpen. Het ontwerpen van juwelen en het maken van horloges ligt eigenlijk niet eens zo ver uit elkaar. Qua knowhow is er weliswaar een groot verschil, maar de roeping van het voorwerp is vergelijkbaar en net dát boeit mij zo”, vertelt Denis Van Esser.

Toch duurde het nog 20 jaar eer zijn droom werkelijkheid werd. In de tussentijd opende hij in 1983 zijn eigen winkel in de Kapelstraat in Hasselt. In 2002 legt Denis Van Esser dan de laatste hand aan de schetsen voor de Van Esser A One Automatic. In november worden de eerste exemplaren in staal geleverd en drie dagen later volgt de feestelijke voorstelling van het horloge aan de klanten. Het horloge was meteen een schot in de roos.

Verfijnde smaak

“Ik denk dat de A One zijn succes dankt aan het krachtige design, aan het steeds terugkerende samenspel van een zwarte wijzerplaat met witte staafindices, aan de subtiele buiging van de wijzerplaat en aan het horlogebandje in camelkleurig leder. Een bijzonder herkenbare combinatie. De klanten van Van Esser hebben een verfijnde smaak en nemen enkel genoegen met de allerbeste kwaliteit. Vaak zijn het mensen die al meerdere horloges van topmerken bezitten en die helemaal in de ban raken van het forse en onveranderlijke model van de A One. Sommigen komen van héél ver om zich de exclusieve klassieker aan te schaffen.
Tal van beroemdheden dragen dit horloge aan hun pols. Maar aangezien het om aankopen in de privésfeer gaat, kan en wil Van Esser hun identiteit niet bekendmaken.

VAN ESSER A ONE LIFESTYLE2

Tijdloos

De klassieke Van Esser A One Automatic zoals we die vandaag kennen, is nog altijd identiek aan het allereerste model dat ontwerper Denis Van Esser op de middag van 16 november 2002 in ontvangst nam in zijn winkel. Het was en is nog altijd een uniek horloge, ontworpen met de principes Form Follows Function en No Nonsense als leidraad. Enkele karakteristieken:

  • De ronde horlogekast in staal (met een diameter van 38mm of 34mm) is niet overal precies even dik: ze is wat dunner op 6 uur dan op 12 uur. Ze herbergt een Swiss Made-gangwerk: de ETA 2824/2.
  • Omdat de horlogekast asymmetrisch is, vertoont de zwarte wijzerplaat een subtiele buiging, wat de leesbaarheid ten goede komt. Door die bijzondere configuratie onderscheidt de Van Esser A One Automatic zich van alle andere horloges op de markt.
  • De volledig witte uren- en minutenwijzers lopen over staafindices in dezelfde kleur, die als dwarsliggers cadans geven aan een “spoorweg” die net naast de binnenste omtrek van de bezel loopt.
  • Enkele felrode accenten geven het geheel extra pit: een kleine rode “A” boven de dubbele staafindex op 12.00 uur, een rode staafindex op 1.00 uur met daarboven een rode “ONE” en een rode secondewijzer.
  • Een loep in het saffierglas vergroot de datum in het venster op 3.00 uur.
  • Op de opvallende bandaanzetten van de horlogekast sluit een horlogebandje in buffelleer aan, waarmee deze elegante en formele, maar tegelijk casual en sportieve klassieker rond de pols wordt bevestigd.

Limited editions

Inmiddels is de klassieker ook verkrijgbaar in roze goud alsook in een tweekleurige versie (staal en roze goud), met eventueel diamanten op de bezel of over de volledige horlogekast en wijzerplaat.
Daarnaast werden er van de Van Esser A One twee limited editions gelanceerd, de A One New Moon (met aanduiding van de maanfase) in 2007 en de A One
Chronograph Monopoussoir in 2016. Van het eerste model werden 28 exemplaren + 1 vervaardigd (een verwijzing naar de 28 dagen van februari en een 29ste dag in schrikkeljaren), van het tweede model 50 exemplaren, omdat het er kwam naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Denis Van Esser.

Opvolging verzekerd

Van Esser is in de loop van de jaren een ware familiezaak geworden. Anthony en Alexander komen respectievelijk in 2016 en in 2018 voor het familiebedrijf werken en werpen zich op als jonge ambassadeurs van de Van Esser A One Automatic. Denis en zijn twee zonen delen dezelfde visie en zweren bij een familiaal merk dat qua beginselen en uitstraling altijd trouw zal blijven aan zijn roots.

Feest

Op 19 november vierde de Van Esser A One zijn 20ste verjaardag in Hasselt, in een setting die identiek was aan die bij de lancering, d.w.z. met dezelfde visuele en muzikale omlijsting en zelfs met genodigden die destijds eveneens van de partij waren.

De Van Esser A One is uitsluitend verkrijgbaar in de juwelenzaken van Van Esser:
Kapelstraat 17, Hasselt
Schuttershofstraat 32, Antwerpen