Trouwen in het buitenland

Tekst: Elise Coppens

Foto’s: Lieve Marx

Wanneer je beelden ziet van een trouwfeest in het buitenland kan je meestal niet anders dan wegdromen. Een zonovergoten strand tijdens golden hour, zicht op zee, een setting die rechtstreeks van je Pinterest-bord lijkt te komen, en een intiem gezelschap van mensen die je graag ziet: het klinkt bijna als een filmscenario. Toch maken steeds meer koppels echt werk van een romantisch huwelijk in het buitenland en wordt dat droomscenario vaker realiteit. Hoe organiseer je zelf zo’n huwelijk op locatie? En is dat plaatje dan echt zo romantisch als het lijkt?

De tijd dat trouwen in het buitenland op droomlocaties uitsluitend weggelegd leek te zijn voor Hollywood-sterren, die is voorbij. Uit eigen land stapten Bazart-zanger Mathieu Terryn en fotografe Marie Wynants afgelopen najaar in het huwelijksbootje in Portugal. Een meerdaags huwelijk gevuld met liefde, een kring van intimi en de zon als belangrijkste gast maakten het feestelijke plaatje compleet. Niet alleen bekende mensen, maar ook zowat iedereen met een Pinterest-bord vol droomideeën waagt zich tegenwoordig graag aan de stap om het jawoord te geven op een zonnige locatie. Het liefst eentje waar het kwik op de thermometer ver boven de Belgische temperaturen uitsteekt en waar de foto- of videograaf van dienst parels met een golden hour-randje kan vastleggen.

Bij het organiseren van een huwelijk in eigen land komt standaard veel kijken. Voor een feest in het buitenland moet je daarbij ook nog alle ins en outs van de cultuur daar kennen. Waar vind je de lekkerste taarten? Welke zaak verkoopt de mooiste bloemen? Hoe schat je het budget in? Geen evidentie dus om zo’n feest op verplaatsing te organiseren. 

De Belgische Sofie Depourque koos er samen met maar man voor om de uitdaging van een buitenlands huwelijk aan te gaan. Sofie werkt in de catering, een business die door de crisis iets meer stillag. Daardoor besloot ze om een nieuw project te starten en B&B Tholen te openen. Haar man heeft een bouwbedrijf dat zich specialiseert in het verbouwen van monumenten. Als succesvolle ondernemers besloten ze dat hun huwelijksfeest een tikkeltje meer mocht zijn. Dankzij veel geduld, een uitstekende weddingplanner en een prachtige bestemming in Portugal slaagden ze erin een onvergetelijk buitenlands huwelijk te organiseren.  

Weddingplanner

Idyllische setting

Prachtig of praktisch?

Samenzijn als essentie

“Mijn neef heeft een resort in Algarve in Portugal”, vertelt Sofie. “Veel familieleden hadden de kans nog niet gehad om richting Portugal te trekken en het resort te bezoeken. Daarom kregen mijn man en ik het idee om ons huwelijk daar te organiseren. Op die manier konden wij ons feest vieren op een zonnige bestemming en kon iedereen van de familie het resort eens zien. Ik heb nooit gedroomd van een gigantisch trouwfeest, zo’n feest in kleine kring in het buitenland klonk dus perfect. Die plannen maakten we al ver voor corona. In totaal hebben we uiteindelijk ons huwelijksfeest wel twee keer moeten verschuiven, maar in het najaar van 2021 was het eindelijk zover.”

Alsof er nog niet genoeg stress bij de organisatie van een huwelijk komt kijken, deed de crisis er nog een extra schepje bovenop. “Onze weddingplanner heeft ons hier heel hard bij geholpen. Los van die omstandigheden raad ik iedereen sowieso een weddingplanner aan om alles te regelen. Er zijn altijd dingen waar je zelf niet aan denkt. Voeg daar het buitenland én een crisis als onvoorspelbare factoren aan toe en je weet al helemaal niet waar te beginnen.”

“Onze planner stuurde lijstjes door met vragen om te beantwoorden, liet mij moodboards samenstellen met bloemen die ik mooi vond, zorgde voor verschillende smaakcombinaties voor de taart om te proberen, en ga zo maar door. Ze regelde alles van de kapper tot het hotel waar het feest plaatsvond. Dat was voor ons ook een extra hulp wanneer we het feest moesten verzetten. Zij kent de taal daar en de omgeving, waardoor ze voor ons veel stress wegnam door de communicatie met hotel en catering op zich te nemen. Ze verzorgde alles tot in de puntjes.”

De keuze voor het kleed nam ze dan weer wel volledig op zich. “Uiteindelijk ben ik twee weken voordat de trouw écht kon doorgaan nog van trouwkleed veranderd. Na een jaar wachten was ik het oude kleed intussen wel beu gezien. (lacht) Gelukkig wisten ze daar bij Linx-Fashion in Hasselt wel raad mee. Ondanks de verplaatsing van de datum leverden ze een ontzettend goede service, waardoor ik in oktober kon stralen op de grote dag.”

Die grote dag brak uiteindelijk één jaartje na uitstel aan in oktober 2021. Aan het Tivoli-hotel in Carvoeiro gaven Sofie en haar man elkaar het jawoord op een klif met uitzicht op de zee. “We hebben echt kunnen genieten van een ontspannen huwelijk. Door het feit dat je zelf niet alles regelt, kan je écht volop genieten van alles wat er gebeurt. Ik heb me nergens zenuwachtig over gevoeld en de omgeving was fantastisch mooi. Het voelde allemaal heel magisch aan. Het weer was goed en we wisten op voorhand dat het zo ging blijven. In België zou dat wel eens anders kunnen zijn. (lacht)”

Tijdens de ceremonie had het beperkte gezelschap zicht op zee, met als afsluiter een prachtige zonsondergang die het plaatje compleet maakte. “De foto- en videograaf hebben speciaal gewacht tot golden hour om ervoor te zorgen dat onze herinneringen aan die dag een extra gouden randje kregen. Ook het feest rond het zwembad in het hotel was helemaal zoals we het hadden gehoopt. Puur genieten.”

Naast die idyllische setting is ook een unieke ceremonie aangelengd met traditionele lokale rituelen een reden om trouwen in het buitenland te overwegen. “Je kan de ceremonie altijd helemaal zelf samenstellen, maar in Portugal voegen ze daar nog een speciale ringceremonie aan toe. Eentje die je in België niet snel ziet. We gaven de ringen door aan de genodigden in een doorzichtig zakje. Iedereen mocht dan iets zeggen tegen de ringen en iets wensen voor ons. Een leuke meerwaarde die de dag nog specialer maakte.”

Een buitenlandse bestemming om een droomhuwelijk te organiseren, klinkt alvast als prachtige muziek in de oren. Maar hoe begin je daar praktisch aan? “Zelf vertrokken mijn man en ik al een paar dagen eerder richting Portugal met de auto om zowel voor als na het feest zelf er een huwelijksreis van te maken. Daardoor konden we ons ook al wat settelen voor de familie en vrienden aankwamen en waren we meteen heel relaxt. Na het huwelijksfeest bleven we zelf nog een paar dagen langer om de huwelijksreis compleet te maken. Dat we al voor het feest op vakantie vertrokken, droeg bij aan de ontspannen sfeer. Ook dat kan ik echt aanraden.”

Meer dan een huwelijksfeest, was het vooral ook een reis met iedereen die Sofie en haar man graag zien. “Met alle genodigden hadden we afgesproken dat iedereen zijn eigen gang kon gaan voor en na het feest, maar eigenlijk bleek dat die groep vrienden en familie heel goed overeenkwamen, waardoor we bijna de hele reis veel samen deden. In totaal waren we met een gezelschap van zo’n 30 à 40 personen om onze speciale dag te vieren. Wanneer het weer kan, organiseren we in Nederland nog iets kleins zodat we het ook daar niet onopgemerkt laten voorbijgaan.”

“De familie bleef in totaal zes dagen, waarvan ons huwelijk plaatsvond op de derde dag. We begonnen in de avond, naar Portugese gewoonten, omdat het er overdag iets te warm is. Iedereen verbleef in het resort van mijn neef en kon genieten van een vakantie in het buitenland. Van heel dichte familieleden betaalden we de volledige vliegreis, anderen zorgden zelf voor hun ticket. Ik denk niet dat een feest met een beperkter gezelschap in het buitenland goedkoper is dan een feest met iedereen die je kent in België, maar het is de investering in de herinneringen en de ervaring zeker waard.”

Hoewel trouwen in het buitenland voor sommigen een grote luxe of zelfs decadent lijkt, is de essentie van zo’n huwelijk op locatie eigenlijk heel simpel. “Hoewel de omgeving en het feest zelf prachtig waren, blijft het meest memorabele aan ons huwelijk voor mij dat we nog eens met de hele familie samen konden zijn. Die familiemomenten zijn sowieso al kostbaar, maar doordat ons huwelijksfeest zo vaak uitgesteld moest worden, hadden we even schrik dat misschien niet iedereen nog mee zou kunnen vieren eens het zover was.” 

“Het geluk stond daarentegen aan onze kant, en dat feest in het buitenland met de hele familie samen werd daardoor één van de meest kostbare herinneringen. Een heel waardevol moment om op terug te kijken. Uiteindelijk vond ik dat ook het leukste aan de hele dag; het feit dat iedereen kon samenzijn om te vieren. Dat is waar het over gaat in het leven. Samenzijn is de essentie.”