Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Wegdromen tussen de Spaanse wijngaarden in Casa Rural a-ti

Tekst: Helen Richardson

In het historische deel van Noord-Spanje ligt Casa Rural a-ti, een landelijke bed & breakfast, uitgebaat door Vlamingen. Een heerlijke get-a-way die al stevig in de prijzen viel. En terecht. Er is geen betere plek voor wie tussen de Spaanse wijngaarden tot rust wil komen en volop wil genieten van wijn en gastronomie.

Casa Rural a-ti is jullie rustige haven in een historisch deel van Noord-Spanje. Waar is dit en hoe leuk vinden jullie het om jullie mooie huis te delen?

Ons dorp ligt in de autonome regio “Castilla y León”, in de provincie León, op 8 km van Astorga. We zijn omringd door historische steden zoals León, Zamora en Salamanca en door verbazingwekkend mooie natuur. De ligging temidden van vele Spaanse wijngebieden, past perfect in ons concept: wijn en gastronomie. Onze droom delen met onze gasten is waar we het meest van houden.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine
Lindsy en Jeffry Van Loock. Vlaamse eigenaren van een historische casa rural in Valderrey

Jullie omschrijven het als een landelijke bed and breakfast, maar het is zoveel meer dan dat!

De vorige eigenaren zijn van nul begonnen en hebben de oude boerderij (meer dan 250 jaar oud) volledig gerenoveerd tot een zeer mooie bed and breakfast. Elke kamer is modern ingericht met behoud van authentieke elementen. Op onze patio kun je genieten van intieme rust en onze tuin biedt een weids uitzicht.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine
Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Dit jaar is jullie vijfde verjaardag. Wat voor grootse plannen hebben jullie?

Voor ons 5e jubileum hadden we een themaweek samengesteld die in het teken stond van samen vieren. We dachten ook aan het plannen van een grote gastenreünie in België eind November, die de gasten van de afgelopen vijf seizoenen konden bijwonen. Jammer genoeg zal dit alles vanwege Corona een jaartje uitgesteld moeten worden.

Voor de wijnkenners onder ons: welk assortiment wijnen is bij jullie B&B verkrijgbaar?

Wij serveren vooral Bierzo wijnen omdat dit de dichtstbijzijnde wijnstreek is. Wij serveren jonge, makkelijk te drinken wijnen en wijnen afkomstig van wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Naast Bierzo hebben we ook Tierra de León, Rueda, Albacete, Almansa, Bullas…

Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Waarom hebben jullie besloten om wijnen te exporteren, vooral voor de Belgische markt?

Veel gasten vroegen of ze onze wijnen ook in België of Nederland konden kopen. We moesten een manier bedenken om deze extra service te verlenen. We vertegenwoordigen nu 8 Spaanse bodega’s voor de Belgische markt. We werken ook samen met restaurants, wijnwinkels en organiseren zelf twee proeverijen per jaar in België. Omdat het vrij duur is om wijnen rechtstreeks vanuit Spanje te versturen, hebben we onze krachten gebundeld met Antwerp Jungle Zij regelen alle importen, accijnzen en distributie en wij assisteren aan de commerciële kant.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Welke wijngaarden liggen bij jullie in de buurt?

De Bierzo regio is de dichtstbijzijnde regio (50km) waar we samenwerken met bodega Estefania en Prada a Tope. Zij organiseren wijntochten voor onze gasten waarbij ze de bodega kunnen bezoeken en leren over het proces van wijnbereiding en ze de heerlijke wijnen kunnen proeven. Bij Prada a Tope kunnen onze gasten een rondrit maken door de wijngaard waar ze op de top een prachtig uitzicht hebben over de Bierzo vallei. Ze kunnen ook de Ribera del Duero, Rueda, Torro en zelfs enkele Galicische wijngebieden zoals Ribera Sacra bezoeken. Deze liggen allemaal binnen een straal van 150 km van onze B&B.

Prada a Tope | Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Bier. Welke speciale bieren hebben jullie geïmporteerd vanuit België?

In León hebben we een aantal heerlijke ambachtelijk gebrouwen bieren, maar voor sommige dingen keren we terug naar onze roots, en bier is daar één van! Onze bieren zijn afkomstig van een zeer kleine ambachtelijke brouwerij in Schelle (Antwerpen – België), genaamd Ganzenhof.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Onze gasten kunnen Ribera del Duero, Rueda, Torro en zelfs enkele Galicische wijngebieden bezoeken.

Beschrijf de ‘gastronomische’ en ‘wijnweken’ eens die jullie organiseren.

Tijdens de wijnweken bezoeken we vier bodega’s in 3 verschillende wijngebieden. In Ribera del Duero maken we een rondleiding door de wijngaard met elektrische fietsen en eindigen we met een picknick tussen de wijnranken. In Ribeira Sacra maken we een boottochtje op de rivier die aan de voet van de wijngaard ligt. Voor de gastronomische week zijn we gezegend dat we op slechts 15 km afstand liggen van El Capricho – het beste vleesrestaurant ter wereld volgens de Netflix documentaire ‘Steak (R)evolution’. Tijdens onze gastronomische week eten wij daar ook met onze gasten. Verder hebben we een gastronomische lunch in León en bezoeken we een bodega en een kaasfabriek.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine
Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Tijdens de wijnweken bezoeken we vier bodega’s in 3 verschillende wijngebieden

Vorig jaar werden jullie door de lezers van ‘Logeren bij Belgen’ verkozen tot de 2de beste B&B van Zuid-Europa, jullie hebben een gouden medaille op Zoover en werden beloond door Tripadvisor met de award “Traveler’s choice – Best of the best”.

Dit is overweldigend en boven verwachting. We zijn erg trots dat we door de lezers en gasten van Logeren bij Belgen beloond werden met 3 vorken, wat de maximale score is. Er zijn maar twee B&B’s in Spanje met deze beloning.

Casa Rural a-ti | Myx Magazine
Wil je dit kleine paradijsje graag zelf ontdekken? Doe dan snel mee met onze winactie! In het kader van de lancering van MYX Magazine maak je kans op een verblijf van drie nachten met ontbijt. Hier kun je deelnemen!
Casa Rural a-ti | Myx Magazine

Casa Rural
Plaza España 9
23793 Valderrey (Léon)
Tel: +34 630 653 018
a-ti@a-ti.org
www.a-ti.org