Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Binnenkijken in Supermodel Elsa Hosk’s ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Zie hoe de Zweedse schoonheid, met oog voor stijl, een unieke ruimte heeft gecreëerd in het hart van downtown NYC.

Gabriella Ulloa
Fotografie: Max Burkhalter

“Ik wilde in het centrum van alles zijn,” zegt supermodel Elsa Hosk over haar zoektocht naar een New York City huis. Weggestopt in een rustige achterafstraat in SoHo zat een zeldzaam juweeltje: een zonovergoten luchtige loft op slechts een steenworp afstand van de drukke straten vol met restaurants en winkels. Voor het in Zweden geboren model leek de locatie te mooi om waar te zijn. “Het was mijn droomappartement in mijn droomstraat,” zegt Elsa over haar “voor haar bestemde” huis.

De loft was voorzien van torenhoge plafonds, fotoshootklare verlichting en een not-up-to-code mezzanine, waar voormalige eigenaren op een zeer Gatsby-achtige manier uitkeken op uitbundige diners op de open hoofdverdieping – althans, zo wordt er gespeculeerd. Naast die overtuigende verkooppunten was er zeker ruimte voor verbetering. “Het was onaangeroerd”, zegt Elsa opgewonden, voordat ze ons vertelt dat ze alles gerenoveerd heeft. De gebeurtenissen die volgden waren, zoals ze het zegt, “een nachtmerrie.” Een keuken die naar de andere kant van de ruimte verschoof, eindeloze onderhandelingen die uitmondden in een nu legale tweede verdieping, vloeren die uit Denemarken werden overgevlogen, dat betekende dat dit zeker geen project was voor gevoelige zielen.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
"Ik was twee jaar op zoek naar deze plek... Ik had veel eisen," zegt supermodel Elsa Hosk over haar dromerige SoHo loft.
Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
Supermodel Elsa Hosk zit aan een eettafel van Ilse Crawford met een blazer van Modus, Kwaidan Editions broek en Christopher Esber hakken.
Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Het uitzicht op de keuken laat zien waar de illegale mezzanine ooit boven lag. Elsa werkte samen met Alveary Architecture om de ruimte opnieuw in te richten en om te vormen tot een legale tweede verdieping. “Ik heb nog nooit zoveel gebruik gemaakt van de keuken sinds de afsluiting”, grapt Elsa over haar recente liefde voor de ooit ongebruikte ruimte. Vintage barkrukken van Erik Buch volgen de lijn van het marmeren blad en zorgen voor een nuchtere eetervaring.

Twee jaar en een leven lang geduld later was de loft klaar om bewoond te worden…nou ja, bijna. “Ik had een leeg doek om van te beginnen, wat echt spannend was omdat ik iets wilde bouwen dat echt aanvoelde als mijzelf,” zegt het supermodel (dat onlangs tekende bij Hollywood-talentenbureau CAA) over haar nogal eenvoudige verlangens, gevoed door een hectisch leven. Na het grootste deel van haar volwassen jaren in en uit hotels te hebben doorgebracht, verlangde het model regelmatig naar het type vertrouwdheid dat alleen kan worden bereikt in een echt gepersonaliseerde ruimte. En zo begon de zoektocht om een veilige haven te creëren die 100% de hare voelde.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

“Ik gebruikte dezelfde filosofie als wanneer ik me aankleed”, vertelt het supermodel over haar ontwerpproces, dat bestaat uit het mengen van texturen, stoffen en kleuren. Een vintage Murano kroonluchter bungelt boven een Stillmade dressoir en Ochre chair in de hoofdslaapkamer.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Elsa spaarde geen enkel detail bij het in kaart brengen van een van haar favoriete plekken in de ruimte: het provisorische hoekje onder de trap. “Daar kleed ik me aan en bekijk ik mezelf”, zegt ze. Verankerd door een Phillip Arctander clam chair, is het zeker geen slechte plek om dat te doen.

Elsa’s natuurlijke aanleg voor design in combinatie met haar onderhandelingskunsten zetten haar op weg naar succes bij de inrichting van de ruimte. “Design is het ultieme creatieve proces – je kunt je gevoelens en je stemming echt weerspiegelen in je omgeving”, merkt ze op bij het project. Dit was een no-decorator zone: een beslissing die ze nam met de wens om de ruimte te conserveren met zorgvuldig geselecteerde stukken die uniek zijn voor haar persoonlijke stijl.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Elsa leunt trots op haar begeerde modulaire bank van Mario Bellini in een Jacquemus-pak en BY FAR-sandalen. Op de achtergrond werpt Elsa’s favoriete stuk, een Ettore Sottsass spiegel, een roze gloed door de hele ruimte. “Ik heb het altijd al gewild. Elke keer als ik een grote klus had, kocht ik iets wat ik altijd al wilde”, merkt ze op over de favoriete spiegel van beroemdheden.

Het ontbreken van een ‘designer fee’ was ook een bonus. “Ik denk dat ik veel goede deals heb gemaakt… als ik een decorateur had gehad was het waarschijnlijk een stuk duurder geweest,” merkt ze trots op. Het was geen kleinigheid om vondsten zoals een Ettore Sottsass spiegel, een Mario Bellini bank en twee Pierre Paulin lounge stoelen toe te voegen aan haar collectie van vintage scores. Om nog maar te zwijgen van de Picasso die terloops aan de muur van de woonkamer hangt en die ze op een veiling op de kop heeft getikt.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
Elsa's slaapkamer biedt een schilderachtig uitzicht op het unieke huis dat ze voor zichzelf heeft gemaakt.

Elsa’s loft is een bijproduct van haar veeleisende en steeds veranderende levensstijl. Met haar verlangen naar troost en comfort heeft ze elke hoek ingericht met zachte en verwelkomende texturen om zo gezellige hoekjes te creëren in de open plattegrond. Deze indelingsmethode was geen toeval. “In Zweden zijn er zoveel kamers [in huizen] dat je echt verschillende vibraties kunt [creëren],” zegt ze, knipogend naar haar achtergrond. Van de snoepkleurige slaapkamer tot haar pluche, intieme kleedkamer, voelt elke ruimte in Elsa’s loft werelden weg van de drukke straten beneden – het best bewaarde geheim in NYC.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Zou je ons geloven als we jou vertelden dat deze bouclé Bernhardt-bank een impulsaankoop was op Instagram? Nou, dat was het, en een geweldige ook. Elsa’s kat, Sanu, maakt ten volle gebruik van het pluche statement stuk.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Elsa schepte de keramische lamp van Eny Lee Parker op tijdens een bezoek aan het atelier van de ontwerper. Twee kleurrijke schilderijen van Caroline Denervaud hangen boven een Pierre Paulin stoel en een vintage credenza.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Oversized Isamu Noguchi lantaarns zweven boven de open eerste verdieping. De originele bakstenen muren omlijsten de ramen van vloer tot plafond, terwijl de planten de hele zolder een kleurschakering geven.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft

Een platgeweven tapijt van het Zweedse bedrijf Märta Måås-Fjetterström verankert het eetgedeelte. Omringd door weelderige planten wordt de ruimte beschouwd als de “groene ruimte” tussen de woonkamer en de keuken.

Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
In de hoofdbadkamer is een vintage gietijzeren badkuip uitgerust met Vola-armaturen, een perfecte plek om te ontspannen.
Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
Een mix van geruit beddengoed van Society6 is geregeld boven op een Hästens bed.
Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
Een set Ico Parisi eetkamerstoelen is de perfecte aanvulling op de open eetruimte.
Supermodel Elsa Hosk's ‘Vintage-Filled’ SoHo Loft
Vanuit de keuken is duidelijk de omvang en openheid van Elsa's loft te zien, die wordt onderbroken door een gebogen boekenkast.