Grand Hotel

Grand Hotel Portals Nous: exclusief designerhotel in een paradijselijke setting

Tekst: Helen Richardson

In juli 2017 opende Grand Hotel Portals Nous zijn deuren. Het exclusieve designerhotel van de Iberostar-keten ligt net buiten Puerto Portals, een van de meest prestigieuze en exclusieve jachthavens van de Middellandse Zee, en op 11 km van Palma de Mallorca. Het interieur werd volledig ontworpen door studio Marcel Wanders. Wij waren erg benieuwd naar de inspiratie en werkwijze van creatief directeur Gabriele Chiave.

Dit luxueuze adult-only hotel wordt omgeven door een prachtig strand. Hoe integreer je zo’n paradijselijke setting in een specifieke stijl?

We kregen de kans om iets unieks te creëren op deze bijzondere locatie. De natuur, de zee, het licht: alles inspireerde ons om zo’n geweldige ervaring te creëren die design en wellness combineert. We hebben niet enkel een design ontwikkeld maar creëerden een bestemming.

Hoe heb je de typische stijl van Mallorca zo mooi naar voren gebracht?

De natuur was een van de aspecten, net als het gebruik van vakmanschap, typische kleuren en materialen. We spelen met zeer zuivere, open, witte ruimtes vol transparantie en wisselen deze af met vollere ruimtes. Overal in het hotel is het typische kleurenpalet van dit eiland te vinden; zeer helder en zeer krachtig. Gedurfde, witte gebeeldhouwde muren in de kamers, typische ‘azulejos’ (tegels) op de vloer, diverse natuurelementen, planten, lokale materialen en ambachtelijke technieken: deze elementen sluiten perfect aan bij de cultuur van het eiland.

Grand Hotel Portals Nous - Marcel Wanders - Myx Magazine -

Bij aankomst in de lobby worden de gasten begroet door uw ‘levensboom’. Wat is de symboliek achter dit mooie, harmonieuze stuk?

De levensboom is heel zuiver, wit en fris. Het is een gestileerde boom met kleine belletjes, net wolkjes. Het is een eerbetoon aan de natuur. Het lijkt wel een boom die je in een droom aantreft. Hij zal er ook altijd staan. Deze prachtige boom vormt de eyecatcher op het terras aan de bar. Hij zorgt voor een magische sfeer.

Grand Hotel Portals Nous - Marcel Wanders - Myx Magazine -

Het hotel telt 66 kamers en 4 tweepersoons penthouse-suites. Hoe begin je aan zoiets?

De eerste stap is altijd de standaard kamer. Daarvan maken we een mock-up kamer, bedoeld om functionaliteit, service en andere aspecten te testen.

Het hotel werkt met biologische producten van lokale oorsprong in het Astir Gourmet restaurant, de Selini Lobby Bar en de Dom Perignon Champagne Bar. Hoe combineer je topdesign met de gastronomische keuken?

We werken intensief samen met de chef, zowel voor het operationele aspect als voor de service en de ervaring die we willen creëren. Samen ontwerpen we een culinaire beleving, rekening houdend met het menu, de stijl van het eten en de snelheid. Het is erg belangrijk om de chef bij het begin van het project te betrekken. We hebben met verschillende Michelin Star-makers gewerkt en dit is mooi, want je leert enorm veel van hen. Het zijn immers ook kunstenaars.

Grand Hotel Portals Nous - Marcel Wanders - Myx Magazine -

We vernamen dat het hotel het enige op het eiland is dat El Capricho vlees serveert, het fijnste vlees ter wereld. Heb je al geproefd?

Helaas niet! Ik ga zeker nog een keer terug om het uit te proberen.

Beschrijf kort de gedachten achter de 6 one-of-a-kind suites.

Thema-suites voegen nog een extra dimensie toe. Voor designers vormen ze de ultieme speeltuin waarin we werken rond thema’s en verhalen.

  • De Naughty suite is een beetje erotisch en gewaagd, compleet met grote spiegel aan het plafond, een rond bed, een paalbed en spannende accessoires. Ideaal voor nieuwsgierige en ondernemende koppels.
  • De Stargazer suite gaat over sterrenbeelden. Hij is voorzien van een schitterende professionele telescoop, zodat je kunt kijken naar de sterren en planeten.
  • De Heritage suite gaat over geschiedenis, met veel oude schilderijen die je mee terugnemen in de tijd.
  • De Game suite draait rond spellen voor volwassenen zoals schaken. Op het terras heb je minigolf en een flipperkast.
  • De Spa-suite is dan weer zeer zuiver en wit, met prachtig houtsnijwerk aan de muur en met accenten van kleuren, ijzer en metaal. Het is er rustig en rustgevend.

Waarom heb je de badkamers met elkaar verbonden via een meubel voorzien van een lichtelement in de vorm van een oog?

Dat kan ik je helaas niet vertellen (lacht). Alleen Marcel Wanders weet het. Het is zijn kleine geheim.

Grand Hotel Portals Nous - Marcel Wanders - Myx Magazine -

Hoe heb je het design op een harmonieuze manier toegepast in de luxueuze spa, de fitnessruimte, het stoombad, de sauna en de behandelkamers?

De spa, de fitnessruimte en het stoombad zijn aangekleed met prachtige mozaïeken en voelen bijna magisch aan. De behandelkamers zijn zeer puur en wit met hoofdzakelijk natuurlijke materialen, zoals hout. Hierdoor creëer je een zekere harmonie.

Het hotel heeft tot in de puntjes verzorgde tuinen met geheime hoekjes en een prachtig zwembad. Hoe heb je hier je stempel op gedrukt?

Het mooie van deze plek is dat de terrassen uit meerdere lagen bestaan. Het is de bedoeling dat mensen er buiten gaan ronddwalen. Daarom creëerden we deze geheime tuinen met gezellige hoekjes waar mensen tot rust kunnen komen en zich laten verrassen door een nieuwe laag in het landschap. De eyecatcher van het zwembad is een waterval van 30 meter hoog, met een prachtige achtergrond van een bloemenpatroon in mozaïek. Het lijkt wel of er een muur van bloemen het zwembad instroomt.

Grand Hotel Portals Nous - Marcel Wanders - Myx Magazine -

Dienstbaarheid staat centraal in dit 5-sterrenhotel. De butler service wordt niet voor niets aangeprezen door de prestigieuze Britse Butler Guild. Het hotel staat bekend om zijn exclusieve dienstverlening. Zo hoef je nooit te wachten op een tafel in een van de restaurants op het eiland, heb je altijd toegang tot een persoonlijke shopper of kun je last-minute een helikopter of een boot reserveren. Speelde dit een rol in uw aanpak?

Zeker. In ons ontwerp gaan we uit van een holistische benadering van de klantbeleving. Wie hier komt, ervaart een reis die alle zintuigen raakt. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gewerkt met een klassieke incheckbalie. Als gast word je verwelkomd in een mooie lounge met een glas champagne. Meteen bij je aankomst kom je terecht in een wereld van verfijning en klasse.

Het is jouw missie om ‘een omgeving van liefde te creëren, vol passie te leven en opwindende dromen te laten uitkomen’. Was dit een uitdaging met Grand Hotel Portals Nous?

Het was vrij eenvoudig. We kregen een plekje in het paradijs. We gebruikten de natuur en de omgeving om mensen te betrekken bij het project en de algehele ervaring. Het plaatje klopt volledig.

De verbinding met de natuur op Mallorca is buitengewoon, vind je ook niet?

De locatie is fundamenteel voor het project. Zowel binnen als buiten zijn we erin geslaagd om de lokale cultuur en omgeving tot haar recht en tot leven te brengen.

Hoe belangrijk was het om er een ervaring van te maken die de gasten bijblijft?

Het is geen plek waar je alleen maar verblijft. Het is een bestemming waar alles wat je voelt en doet herinneringen worden die voor de rest van je leven bijblijven.

Dit klinkt allemaal erg mooi. Zou je jezelf omschrijven als romanticus?

‘Zeker. Ik ben Italiaans, dus het maakt deel uit van mijn persoonlijkheid. Maak er maar een mix van drama en romantiek van, maar dan op de goede manier!