“Vertikal” by Walterjunior, het herenhuis heruitgevonden

Tekst en foto’s: WalterJunior

Zelfs al zijn ze eeuwenoud, herenwoningen doen velen nog altijd dromen. De statige huizen met de machtige architectuur en de riante ruimtes stralen dan ook kwaliteit en klasse uit. Door de hoge plafonds en grote ramen voelen deze bezielde huizen bovendien open en licht aan. 

Met ‘Vertikal’ brengt WalterJunior de grandeur van weleer binnen in hedendaagse woonvormen. Wij bouwen de moderne versie van de herenwoning, in het centrum van de stad en voorzien van alle luxe. Onze nieuwbouw herenwoningen, mét lift en dubbele deuren, zijn levensloopbestendig en passen zich makkelijk aan uw veranderende behoeften aan, zodat u nooit meer hoeft te verhuizen. Omdat u in het hart van de stad woont, vindt u op een steenworp alles wat u nodig heeft. 

Klaar voor deze unieke woonervaring?

The ideal space must contain elements of magic, serenity, sorcery and mystery.

Luis Barragán (architect 1902-1988)

De beloftes van WalterJunior

Ruimte. Onze hedendaagse herenwoningen zijn gericht op comfort, privacy en levensgeluk. Ze zijn ruim en beschikken over voldoende bergruimte. Zo moet u bij de verhuis naar uw stadswoning geen compromissen sluiten. 

Toplocatie. Voor onze woningen zoeken we naar plaatsen in de stad met een sterk ontwikkeld sociaal weefsel. De bakker, de kapper en de supermarkt vindt u om de hoek, en ook restaurants en culturele trekpleisters zijn altijd dichtbij. 

Tijdloze architectuur, duurzame materialen. WalterJunior bouwt de monumenten van de toekomst en kiest daarbij steevast voor duurzame materialen. We bufferen regenwater, recupereren warmte en maken gebruik van geothermie en zonne-energie. 

Extra studio. Een WalterJunior-woning is voorzien van een studio met afzonderlijke toegang. Komt u in een levensfase waarin u bijstand nodig heeft, dan kan u een zorgverlener laten inwonen en blijft u toch van uw privacy genieten. Tot zolang fungeert deze studio als gastenkamer voor uw vrienden, kinderen en kleinkinderen.

Juiste verhoudingen. WalterJunior creëert architectuur die batterijen oplaadt. Alles in uw woning is in balans, waardoor u vanzelf tot rust komt. 

Focus op authenticiteit. Wij nemen samen met u in alle openheid en transparantie de juiste beslissingen. Zo komen we tot authentieke en unieke projecten. 

Kunstintegratie. In elk project betrekken we een kunstenaar die in overleg met de architect een subtiele toets aan de woning geeft.

DE ONTWIKKELAAR – Joost Vanhaerents, bezieler WalterJunior

Joost Vanhaerents is al bijna dertig jaar actief in de bouw. Hij is de man die onder andere het voormalige Militair Hospitaal in Antwerpen onder handen nam en tot een groene, autoluwe oase in de stad omvormde. Met WalterJunior start hij aan een nieuw en veelbelovend hoofdstuk als ondernemer.

 

‘Building happiness’ lezen we onder het logo van WalterJunior. Geen stenen bouwen dus, maar geluk? 

Joost Vanhaerents (JV): “Klopt. Met WalterJunior begeven we ons op de markt van de private luxury housing. We bouwen herenhuizen met de grandeur van vroeger, maar met het comfort van vandaag. Het resultaat is uniek, nooit gezien en boven alle verwachtingen. We creëren bezielde stedelijke woonomgevingen waar mensen instant gelukkig van worden en hun leven lang willen en kunnen blijven.”

 

Hoe kwam je op het idee? 

JV: “Ik ben al lang in deze sector actief en vond de tijd rijp om een andere weg in te slaan. Ik wou niet langer één van die vele spelers op de appartementenmarkt zijn, maar iets doen dat niemand anders deed. Mezelf en de sector heruitvinden, zeg maar. Aan de start van WalterJunior gaat een lang denkproces vooraf. Ik heb met veel potentiële klanten gesproken en zo gaandeweg mijn ondernemingsplan verfijnd.”

 

Wat kwam er uit het marktonderzoek? 

JV: “’Wat is er belangrijk als je naar een woning in de stad zou verhuizen?’ Die vraag heb ik voorgelegd aan een groep van vermogende notarissen, dokters, bedrijfsleiders… Zij schoven drie grote wensen naar voren: comfort, privacy en ruimte. Een appartement van 250 m², wat gangbaar is in de sector, vinden de meesten te klein. Ze hebben ook liever een eigen dan een gedeeld gebouw. Belangrijk ook is dat ze geen geluiden van omwonenden horen, zoals een buurman die in de douche staat of een toilet dat doorspoelt. Met die eisen ben ik aan de slag gegaan en kwam ik op het concept van de ‘Vertikal’ uit.” 

 

Voor het project in de Verlatstraat in Antwerpen heb je een gerenommeerd team rond je verzameld. Welke rol neem je zelf op? 

JV: “Ik doe zelf niets meer van aannemerij, maar coördineer en bewaak het concept en de financiering. Ik kies ervoor om met echte specialisten te werken, zodat de kwaliteit op elk moment gegarandeerd is. Voor het project in de Verlatstraat zijn dat de architecten van CAAN, de interieurvormgevers van Obumex, kunstenares Sabine Marcelis, de tuinarchitecten van Wirtz en de techniekers van Dubois Control. Het zijn allemaal toppers in hun vak die de grenzen in het verleden al meermaals hebben verlegd.” 

 

Vanwaar de naam WalterJunior? 

JV: “Die naam is een eerbetoon aan mijn vader. Van hem heb ik de liefde voor kunst en architectuur geërfd. Van mijn twaalfde nam hij me mee naar tentoonstellingen en wijdde hij me in die wereld in. Het is ook van hem dat ik in 1999 het familiebedrijf, Vanhaerents nv, verwierf. Ik was toen de vierde generatie in de onderneming. Met ons aannemersbedrijf pionierden we in publiek-private samenwerkingen. We ontwikkelden onder meer de oude Picanolsite in Ieper – een combinatie van een bibliotheek, stadsarchief, academie en appartementen – en gaven het vroegere militair hospitaal in Oostende een nieuwe bestemming. Samen met Matexi deden we die oefening nog eens over in Antwerpen. Daaruit is het Groen Kwartier geboren: 4 hectare met 400 woningen en centraal, in de kapel, sterrenrestaurant The Jane. Die drie projecten wonnen de prijs van de Vlaamse bouwmeester en gelden nog altijd als voorbeelden van hedendaagse projectontwikkeling. In 2012 verkocht ik het aannemersbedrijf aan de ARTES-groep, wat me de ruimte heeft gegeven om ook buiten de bouw te ondernemen.”

 

Wat kwam daaruit?

JV: “Ik startte onder andere met een carwash aan de achterkant van ons bedrijvencentrum 3 Koningen in Torhout. In de BlingKing verloopt alles geautomatiseerd en gebruiken we naast regenwater ook recyclagewater. Wanneer je door de wasstraat rijdt, krijg je een unieke beleving van geur, licht, water en schuim. Had ik al gezegd dat ik graag iets anders doe dan de rest? (lacht)”

 

Je zou het ook gepassioneerd ondernemen kunnen noemen?

JV: “Dat is het helemaal. De rode draad in alles wat ik doe, is bezieling. Ofwel doe ik het goed, ofwel begin ik er niet aan. Zo is het ook met de VanhaerentsArtCollection – de kunstverzameling van de familie die je in onze gebouwen in Brussel kunt ontdekken en die tot de top 200 in de wereld behoort – en zo is het ook met WalterJunior. Al die ondernemingen zijn het resultaat van dromen, denken, durven, doen en doorzetten. De ambitie is altijd om tot de top van een niche te behoren.” 

Wat vind je bijzonder aan het ontwerp in de Verlatstraat?

JV: “Voor mij is dit een monument van de toekomst. Zelfs over honderd jaar zal de architectuur van deze woning in de smaak vallen. Bijzonder is dat de eigenaars hier makkelijk een leven lang kunnen blijven wonen, ook als ze hulpbehoevend worden. Op die manier bouwt WalterJunior mee aan het levensgeluk van de bewoners. Wij geven hen de garantie dat ze nooit meer zullen moeten verhuizen.”

We creëren bezielde stedelijke woonomgevingen waar mensen instant gelukkig van worden en hun leven lang willen en kunnen blijven.

Joost Vanhaerents, bezieler WalterJunior

DE ARCHITECTEN – Roel Cocquyt, zaakvoerder CAAN

Eenvoudig qua opbouw, groots qua beleving. De architecten van CAAN hebben in hun ontwerp voor de Antwerpse Verlatstraat een mooie balans gevonden tussen tijdloze architectuur en unieke hedendaagse elementen. “We hebben op geen enkel moment compromissen moeten sluiten en dat zie je”, klinkt het bij ingenieur-architect Roel Cocquyt.DE INTERIEURARCHITECTEN – Eline en Geert Ostyn, Obumex

Tijdloos en altijd bij de tijd. Dát is de stijl van Obumex, het interieurbedrijf dat met zijn keukens internationaal op de kaart staat. Voor de inrichting van de WalterJunior-woning trok zaakvoerder Geert Ostyn alle registers open en schoof dochter en zelfstandig interieurarchitecte Eline Ostyn mee aan de tekentafel.  

 

DE KUNSTENAAR – Sabine Marcelis

Met haar gekleurde spiegels, lichtgevende installaties en transparante objecten maakt de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis internationale naam en faam. Voor de WalterJunior- woning in Antwerpen creëerde ze een bijzondere lichtervaring in de lift van het gebouw. Het werk kreeg de naam RISING.  

 

HET TECHNISCHE TEAM – Erik Hellemans, Dubois Control

WalterJunior verrast niet alleen met het design van zijn woningen, ook technisch zet het pareltjes neer. Zo beschikt de herenwoning in de Verlatstraat in Antwerpen over een geothermische warmtepomp, vloerverwarming en koelplafonds, elektrische rolluiken met ingebouwd weerstation en een alarminstallatie met camerabewaking. Dat alles met dank aan de specialisten HVAC en elektrotechniek van Dubois Control.  

 

DE TUINARCHITECT – Martin Wirtz

Ook een stadstuin kun je een intense beleving geven. Dat bewijst tuinarchitect Martin Wirtz in zijn ontwerp voor de WalterJunior-woning in Antwerpen. Drie prachtige ginkgo’s, afgewisseld met enkele Japanse kerselaars, spelen de hoofdrol.