Tekst: Maxine Detaellenaere
Foto’s: Avant Garden
Peter Adams, ondernemer en medeoprichter van landschapsarchitectenbureau Avant Garden, vertelt MYX over zijn bloeiende carrière in de wereld van tuin- en landschapsarchitectuur, die hem telkens opnieuw professionele voldoening schenkt en over zijn virtuoze passie voor de meeslepende klanken van de flamencogitaar.
Peter, waarom koos je voor een onderneming in tuinarchitectuur? Was je als kind al niet weg te slaan uit de tuin of kwam de passie voor de natuur pas later?
Peter Adams: Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de natuur. Al had ik eerst een andere carrière voor ogen. Ik studeerde twee jaar kunstgeschiedenis aan de UGent, gekoppeld aan musicologie, mijn andere grote passie. Maar ik zag mezelf niet oud worden in een museum. Ik ging op zoek naar een creatieve opleiding en toen is tuin- en landschapsarchitectuur uit de bus gekomen, een combinatie van enerzijds de natuur en anderzijds het creatieve aspect.
Waarom besloot je om ondernemer te worden?
PA: Ik heb een jaar stage gelopen in Keulen en daar kreeg ik de smaak te pakken om voor mezelf te beginnen en een eigen kantoor op te richten. Maar ik ben er eigenlijk wat ingerold, zonder oorspronkelijk een grote visie te hebben om een eigen bedrijf uit te bouwen. Ondernemen leidt soms tot slapeloze nachten en je moet risico’s durven nemen en naar opportuniteiten zoeken, maar het voordeel is dat je kan bezig zijn met iets waardoor je gebeten bent. Mijn job is een constant spel om projecten binnen te halen, ze af te ronden en ze betaald te krijgen. Je kan het vergelijken met een wielrenner, je wil de eerste zijn. Je bent op dat moment niet bezig met het prijzengeld, maar je wil gewoon winnen. Dat gevoel wordt altijd heviger en heviger. Als ik een wedstrijd niet win, dan ben ik wel even slechtgezind. (lacht)
Kan je wat meer vertellen over je bedrijf Avant Garden? Hoe is het allemaal begonnen?
PA: Samen met mijn partner Luk Logist, die ik op de schoolbanken leerde kennen, zijn we in 1980 gestart met een bureau voor tuin-en landschapsarchitectuur. In het begin was dat voornamelijk het ontwerpen en aanleggen van privé tuinen. In 1986 verhuisden we naar Wijnegem en dat jaar hebben we ook 12 werknemers aangeworven. Dat bleek strategisch gezien een erg goede zet. We zaten vlakbij de snelweg, wat goed is voor mobiliteit, en net naast één van de grootste villawijken van Europa,
gaande van Wijnegem tot Kapellen.
Zijn er nog zaken die je bedrijf naar een hoger niveau wisten te tillen?
PA: We zijn heel snel beginnen investeren in zowel mensen als in machines, omdat tuinaanleg erg zwaar werk is. Je kan je niet permitteren dat je werknemers thuis zitten met rugklachten. Daarnaast hebben we ook gediversifieerd. Zo hadden we tot 1992 als eerste een verkooppunt voor orangerieplanten, Engelse teakmeubelen en accessoires zoals Italiaanse terra cotta potten en
tuinantiek. Uiteindelijk zijn we daarmee gestopt en hebben we ons verder gefocust op het studiebureau en het ontwerp en de aanleg van tuinen. In 1996 zijn we ook een spin-off gestart die gericht was op interieuraanplanting en dat luik hebben we een tiental jaar later verkocht.