Snøhetta - Brussel - Myx Magazine

Snøhetta is klaar om een iconisch Europees gebouw naar de 21e eeuw te brengen

De legendarische firma werd geselecteerd uit 54 inzendingen voor een wedstrijd voor de renovatie van de Munt van het Centre Monnaie/Muntcentrum, een gebouw uit de jaren '70 in het hart van Brussel.

Elizabeth Stamp

Een van de meest iconische gebouwen van Brussel wordt binnenkort gerevitaliseerd. Het Centre Monnaie/Muntcentrum, een kantoor- en bedrijfsgebouw uit de jaren ’70 in het hart van de stad, zal worden herontworpen door Snøhetta en het lokale bureau Binst Architects. Het ontwerp van het bureau is geselecteerd uit 54 inzendingen in een prijsvraag die in september 2019 is uitgeschreven.

Snøhetta - Brussel - Myx Magazine
De onlangs herziene ruimte zal meer gebieden voor het publiek toegankelijk maken.

Centre Monnaie | Muntcentrum

Het 667.362 vierkante meter grote gebouw zal worden herontwikkeld tot een complex voor gemengd gebruik met het oog op energie-efficiëntie en duurzaamheid, maar de bedrijven hebben elementen van het oorspronkelijke ontwerp, waaronder de kruisvormige vorm, zorgvuldig in stand gehouden. “Fysiek heeft het bestaande gebouw een zeer prominente aanwezigheid en silhouet in het stedelijke collectieve bewustzijn van Brussel”, zegt Tae Young Yoon, senior architect en projectmanager bij Snøhetta.

Snøhetta - Brussel - Myx Magazine
Een voor (boven) en na (onder) laten zien hoe het gebouw vanuit een straatbeeld zal veranderen. Foto: Met dank aan Google Earth/Lucian

Brussel wordt meer voetgangerszone

De bedrijven wilden het gebouw beter integreren in de moderne context van de locatie en het beter toegankelijk maken voor het publiek. “De aansluiting op de directe omgeving is vooral een uitbreiding van de openbare ruimte en het pad naar de grote podiumbasis van het bestaande gebouw”, aldus de architect. “Het stadscentrum van Brussel wordt, net als veel andere dichte stedelijke centra, meer voetgangerszone dan auto zone, terwijl het tegelijkertijd functioneel robuuster wordt – typisch voor een meerderheid van de commerciële activiteiten – en beter in balans is met het woongenot. Ons wedstrijdvoorstel heeft tot doel het openbare pad door en over de basis uit te breiden en tegelijkertijd een groter deel van het gebied open te stellen voor natuurlijk licht en een gemakkelijke toegang toe te voegen door selectief de massa en de gelede terrassen en tuinen te verruimen”. De tuin aan de voet van het gebouw kijkt uit over het Koninklijk Theater van de Munt en het Munt Plaza.

Snøhetta - Brussel - Myx Magazine
Een luchtperspectief laat zien hoe het gebouw na de renovatie zal veranderen. (De bovenzijde toont eerder, de onderzijde toont later). Foto: Met dank aan Google Earth/Lucian

Een prachtig uitzicht over Brussel

Het ontwerp behoudt een groot deel van de bestaande betonstructuur, maar zal een nieuwe gevel en twee extra niveaus bevatten. “De nieuwe gevel ter vervanging van de beschadigde bestaande gevel zal 500 millimeter naar buiten worden verlengd om een aantal waardevolle vloeroppervlakten te winnen, maar nog belangrijker is dat de gevel een aantal functies van het gebouw kan overnemen, zoals ventilatie en PV [zonne-energie] panelen,” zegt Yoon. “Twee extra verdiepingen boven op de toren, gebouwd van massieve houtskeletbouw, zullen zorgen voor een grote hotellobby, restaurant, en een uitvoerend kantoor en vergadercentrum.” De hotellobby en het restaurant zullen open zijn voor het publiek en bieden een prachtig uitzicht over de stad.

Snøhetta - Brussel - Myx Magazine
Een rendering laat zien hoe het iconische gebouw er na de renovatie uit zal zien. Foto: Met dank aan Lucian

Energiezuinig ontwerp

Naast het optimaliseren van het gebouw voor de huidige behoeften van de stad, hebben de ontwerpers ook nagedacht over de toekomst van het gebouw. Het ontwerp voegt flexibiliteit toe voor toekomstig gebruik, maar probeert ook invloed uit te oefenen op het energiezuinige ontwerp in het land in de toekomst. “Duurzaamheid staat centraal in de visie van de teams op het project”, zegt Yoon. “Eerst en vooral wilden we ervoor zorgen dat het project een stem kreeg en een actieve en relevante deelnemer was in de toekomst van Brussel. Om dit te doen, hebben we hardnekkig geijverd voor een duurzame agenda die wordt bepaald door een evenwicht tussen verschillende facetten van de maatschappij – koolstofvoetafdruk in de bouw en de exploitatie natuurlijk, maar ook een economische levensvatbaarheid, stedelijke integratie en openbare ruimte”.

Snøhetta - Brussel - Myx Magazine
Vanaf de top van het gebouw zullen de gasten genieten van een spectaculair uitzicht op Brussel. Foto: Met dank aan Lucian