De nieuwe CLE: Gevormd door verlangen

Tekst: Mercedes-Benz 

Foto’s: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz zet zijn lange traditie voort van sportieve, elegante droomauto's met een nieuwe, onafhankelijke serie. De nieuwe CLE Coupé maakt gebruik van de conceptuele en technische innovaties van de C-Klasse en de E-Klasse. Met zijn expressief design, exclusieve comfortuitrusting voor maximale individualiteit en zelfverzekerde, sportieve rijprestaties, bewandelt de nieuwe tweedeursauto zijn eigen weg. De marktintroductie van de CLE Coupé zal in november van start gaan in Europa. De CLE Cabriolet zal volgend jaar volgen voor liefhebbers van open dak rijden. Met deze nieuwe droomautoserie vervult Mercedes-Benz de wensen van vele klanten in de C- en E-Klasse segmenten.

Lange wielbasis, een goed gepositioneerde en sterk hellende A-stijl, een korte voorkant en een iets langere achteroverhang, evenals uitgesproken schouders en grote wielen. Er is altijd een bijzondere magie inherent aan deze verhoudingen geweest – en ze zijn onlosmakelijk verbonden met het merk Mercedes-Benz. De nieuwe CLE Coupé combineert deze sportieve, elegante verhoudingen met de moderne designtaal van Mercedes-Benz. Trouw aan de Mercedes-Benz designfilosofie van Sensuele Puurheid, resulteert dit in een beeldhouwwerk vol kracht en dynamiek dat vanuit elk perspectief een emotionele uitdrukking belichaamt.

Het progressief naar voren hellende voorgedeelte (“haaienneus”) met een laag geplaatste motorkap, platte LED-koplampen met een uniek design en de nieuw ontworpen driedimensionale grille zorgen voor een atletisch maar uiterst elegant uiterlijk. De sterk gecontourde koepels op de lange motorkap verwijzen naar de krachtige motoren met tot zes cilinders. In het zijprofiel structureert een karakteristieke lijn de krachtige vorm. Deze lijn loopt van de koplamp naar de buitenspiegel en van het achterlicht naar de deurgreep. De gespierde achterkant wordt gekenmerkt door vloeiende oppervlakken, soepele overgangen en tweedelige LED-verlichting met nieuwe contouren en driedimensionale lichtlichamen.

Met een lengte van 4.850 millimeter, een breedte van 1.860 millimeter en een hoogte van 1.428 millimeter is de nieuwe tweedeursauto de grootste coupé in het middelgrote segment. Met zijn dimensioneel concept – met name de 25 millimeter langere wielbasis – biedt de CLE Coupé aanzienlijk meer ruimte dan de C-Klasse Coupé. Met name de achterpassagiers profiteren van 10 millimeter meer hoofdruimte, 19 millimeter meer schouder- en elleboogruimte en 72 millimeter meer beenruimte. Het kofferbakvolume biedt 60 liter meer inhoud en kan moeiteloos drie golftassen herbergen.

Eyecatchers in het interieur zijn het vrijstaande 12,3-inch volledig digitale instrumentenpaneel, het 11,9-inch, op de bestuurder gerichte centrale display in gebruikersvriendelijk portretformaat en de dynamische sfeerverlichting met 64 kleuren. Indien gewenst kan deze verlichting zich uitstrekken van de middenconsole tot onder de buitenste luchtroosters. In elk van de deuren loopt een lichtstrook langs de contouren van de armleuning en de raamlijn naar achteren. Een ander hoogtepunt zijn de voorstoelen in integraal sportontwerp, exclusief ontwikkeld voor de CLE. In combinatie met het optionele Burmester® 3D surround sound system hebben ze elk twee luidsprekers ter hoogte van de hoofdsteunen en creëren ze zo een bijzonder individuele en meeslepende muziekervaring met Dolby Atmos en Spatial Audio dicht bij de oren.

Voor het eerst bij Mercedes-Benz worden de voorstoelen niet ontgrendeld met een hendel, maar met een elegante lus van Nappa-leer. Deze bevindt zich handig aan de bovenrand van de rugleuning.

De CLE Coupé neemt talrijke digitale innovaties over van de nieuwe E-Klasse. Met de nieuwe elektronica-architectuur en de derde generatie van het MBUX-infotainmentsysteem is het de meest intelligente coupé met de ster. Het biedt een uitzonderlijk interactieve entertainmentervaring met apps van derden en een nieuw niveau van personalisatie met geautomatiseerde gemaksfuncties (routines).

De nieuwe CLE Coupé zet normen op het gebied van efficiëntie dankzij systematische elektrificatie en intelligente downsizing. Alle motoren zijn mild hybrids met een geïntegreerde startgenerator en een 48-volt elektrisch systeem. Er is keuze uit viercilinder motoren en – als krachtigste motor – een 3.0-liter zescilinder benzinemotor (Mercedes-Benz CLE 450 4MATIC voorlopige cijfers: gecombineerd brandstofverbruik (WLTP): 8,6-7,8 l/100 km; gecombineerde CO₂-emissies (WLTP): 196-176 g/km).

Het onderstel is standaard met 15 millimeter verlaagd. Het optionele DYNAMIC BODY CONTROL, met continu instelbare demping op de voor- en achteras in combinatie met achterasbesturing, beide aangeboden in het technologiepakket, zorgt voor bijzonder wendbaar en tegelijkertijd comfortabel rijplezier. De stuurhoek is tot 2,5 graden. Hierdoor wordt de draaicirkel met 50 centimeter verkleind. Ondanks zijn grotere afmetingen heeft de CLE Coupé met achterwielaandrijving een kleinere draaicirkel dan de C-Klasse Coupé (10,7 in plaats van11,2 meter).

Talrijke rijassistentiesystemen, waarvan sommige verder zijn ontwikkeld, bieden situatiegerichte ondersteuning voor meer veiligheid. De uitgebreide standaarduitrusting omvat ATTENTION ASSIST, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Speed Limit Assist en het parkeerpakket met achteruitrijcamera. In West-Europa is ook Active Distance Assist DISTRONIC standaarduitrusting.