Rolls-Royce onthult La Rose Noire: de eerste Droptail coachbuild-commissie

Tekst: Rolls-Royce

Foto’s: Rolls-Royce

“Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is een liefdesverhaal, zorgvuldig vastgelegd en verbluffend geprojecteerd op het canvas van een Rolls-Royce-auto. Het is een uitdrukking van de diepe en gepassioneerde samenwerking tussen man en vrouw, die aan het hoofd staan van een vooraanstaande internationale familie – om deel uit te maken van hun opmerkelijke verhaal is een voorrecht. Bovendien is La Rose Noire Droptail een bewijs van het meedogenloze streven van ons merk naar perfectie, waar kunstenaarschap en de visie van een enkele klant echt in harmonie zijn. In elk detail van deze historische opdracht zijn echo's terug te vinden van zowel het rijke erfgoed van Rolls-Royce als het karakter van de opdrachtgevers, van de boeiende maar formidabele vorm tot de onberispelijke en elegante romantische gebaren. La Rose Noire Droptail zal, net als de opmerkelijke klanten die zo’n krachtig en eigentijds statement durfden te maken, voor altijd in de geschiedenis van Rolls-Royce worden geschreven.”

- Torsten Müller-Ötvös, CEO van Rolls-Royce Motor Cars

La Rose Noire: de eerste Droptail

Rolls-Royce Motor Cars presenteert Rolls-Royce La Rose Noire Droptail, een duister, gedurfd en dramatisch coachbuilt meesterwerk. Deze buitengewone auto symboliseert de distillatie van ervaringen, belangrijke momenten en kunstvoorwerpen die worden gekoesterd door de eigenaren – een internationale familie die een voorbeeld is van connaisseurschap en luxe van het allerhoogste niveau. Ontwerpers van carrosseriebouw beschreven het talent van de familie voor gevoelige en geïnformeerde curatie in hun huizen en binnen hun opmerkelijke collectie auto’s en mode-iconen, als een kunstvorm op zich.

Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is geïnspireerd op de allure van de Black Baccara-roos, een intense, fluweelachtige bloem die zijn oorsprong vindt in Frankrijk en geliefd is bij de moeder van de opdrachtgeversfamilie. De donkere granaatappelkleur van de bloembladen lijkt bijna zwart van kleur, maar in direct licht wordt een rode, parelmoerachtige glans onthuld op het donkere oppervlak. Deze twee kleuren vormen het primaire palet van La Rose Noire Droptail. De eerste rode tint heet ‘True Love’ als erkenning voor de romantiek die de klant in deze opdracht wilde vastleggen. De donkere tint heet ‘Mystery’, geïnspireerd door de mysterieuze aard van de roos, die van kleur lijkt te veranderen als je ze vanuit verschillende hoeken bekijkt. Het was inderdaad de essentie van ware liefde en het mysterie van verkenning en reizen die de klanten tijdens het opdrachtproces boeide.

De carrosserie is afgewerkt in het glanzende en complexe True Love-rood. Net als de Black Baccara-roos lijkt ook de auto van kleur te veranderen, afhankelijk van het punt van waaruit hij wordt bekeken. Om deze rijke variatie te bereiken, ontwikkelden specialisten op het gebied van oppervlakteafwerking een compleet nieuw verfproces, dat in 150 zorgvuldige iteraties werd geperfectioneerd. Een basislak, waarvan de kleur een goed bewaard geheim is, werd gevolgd door vijf lagen blanke lak, elk gemengd met een iets andere rode tint.

Het duotoonthema loopt door in het heldere werk van La Rose Noire Droptail. De donkere afwerking, genaamd Hydroshade vanwege de vloeibare kwaliteit, is speciaal voor dit project ontwikkeld. Deze stukken zijn niet geverfd; in plaats daarvan wordt een specifiek chroomelektrolyt geïntroduceerd in het verchromingsproces en samen afgezet op elk roestvrijstalen substraat in een laag van slechts één micron dik – ongeveer dezelfde breedte als een streng spinnenwebzijde. Deze donkere maar reflecterende afwerking wordt voortgezet op geselecteerde metalen details in het hele interieur, die allemaal met de hand nauwkeurig zijn gepolijst om een hoogglansafwerking te verkrijgen.

Een verwijderbare hardtop is ontworpen om Droptail twee verschillende karakters te geven: zonder dak is Droptail een soepele, open roadster; met het dak erop wordt het een formidabele en dramatische coupé. Exclusief voor La Rose Noire is het dak op een unieke manier laag geslingerd, wat verder wordt benadrukt door een snellere en langere helling om het assertieve, glamoureuze karakter te onderstrepen. Daarachter bevindt zich een blok met de naam van de auto – een primeur voor Rolls-Royce. Het volledig op maat gemaakte dak is ook voorzien van een elektrochroom glasgedeelte, dat met één druk op de knop onmiddellijk overgaat in een bijna doorschijnende tint, waardoor bezoekers worden uitgenodigd de wereld erboven te verkennen.

De passie voor detail van de opdrachtgevers wordt geïllustreerd door de Pantheon-grille van de La Rose Noire Droptail. In een discrete versiering wordt True Love-verf met de hand aangebracht als accent op de achterkant van de lamellen zelf – een verfijnd detail dat alleen zichtbaar is door middel van indirecte reflectie.

Deze subtiele bloei zet zich voort in de ingewikkelde luchtinlaat aan de voorkant. Dit zeer gedetailleerde stuk is digitaal ontworpen en 3D-geprint in een lichtgewicht composiet en bevat 202 handgepolijste roestvrijstalen blokken, elk met de hand geschilderd in de True Love-tint.

Een belangrijk exterieurelement is de behandeling van de opvallende lichtmetalen velgen, die zijn voorzien van de donkere Mystery-lak. Net als de bloem zelf lijkt de afwerking van veraf zwart, maar bij nader onderzoek onthult het zonlicht glinsterende donkerrode ondertonen. De Mystery-verf wordt op het gehele oppervlak van de velg aangebracht en vervolgens, door middel van een diamantfreesproces met hoge precisie, worden delen van de verf verwijderd om accenten van het basislegeringsmateriaal bloot te leggen, die vervolgens worden gepolijst. Deze behandeling benadrukt het directionele karakter van het stuur en zijn gedurfde 22-inch formaat, wat de formidabele persoonlijkheid van deze Droptail ondersteunt.

La Rose Noire: glamour gedistilleerd

Het meest opmerkelijke element van deze buitengewone auto is het cocooning-interieur. Dit onthult de meest complexe expressie van parket design die ooit bij Rolls-Royce is gemaakt – het product van bijna twee jaar ontwikkeling, intens experimenteren en handvakmanschap. Het kunstwerk vertegenwoordigt een abstracte uitdrukking van vallende rozenblaadjes, gevormd uit 1.603 stukjes zwart houtfineerdriehoeken. Het zeer complexe patroon bestaat uit 1.070 perfect symmetrische elementen die de achtergrond vormen, en 533 asymmetrisch geplaatste rode stukken die de rozenblaadjes voorstellen. De asymmetrie werd door de klanten gevraagd om een natuurlijke, organische ‘verstrooiing’ van bloemblaadjes weer te geven.

Gemaakt van Black Sycamore-hout afkomstig uit Frankrijk als een subtiel eerbetoon aan de Franse herkomst van La Rose Noire. Elke driehoek wordt met de hand gesneden, geschuurd en nauwkeurig gepositioneerd. De stukken die licht- en donkergrijs lijken te zijn, worden in werkelijkheid in hun natuurlijke tint gepresenteerd; het kleurverschil wordt bereikt door gebruik te maken van fineer uit meerdere houtblokken met verschillende ‘figuren’ – het natuurlijke patroon op het fineer. Verf werd alleen gebruikt om de rode stukken te creëren. Om te voorkomen dat de kleur na verloop van tijd vervaagde, hebben de ambachtslieden van het merk een jaar lang een nieuwe lakformule ontwikkeld om deze buitengewone projectie van hedendaags handwerk te beschermen.

Dit ingewikkeld gedetailleerde en omhullende stuk omhult de inzittenden van de auto en strekt zich uit van het achterpaneel via de deuren tot aan het uitgestrekte dashboard. De montage ervan vergde zo’n intense concentratie dat de enkele vakman die belast was met de creatie ervan slechts in sessies van een uur kon werken, voor in totaal niet meer dan vijf uur per dag, om ervoor te zorgen dat hij de focus behield die nodig was voor een perfecte uitvoering. De ambachtsman, die sinds hun stage bij Rolls-Royce werkt, heeft wekenlang in absolute stilte in een geluidsgeïsoleerde ruimte gewerkt om eventuele afleidingen te beperken. Het duurde in totaal meer dan negen maanden om iets te creëren wat zonder twijfel een kunstwerk op zich is.

Het interieur wordt verder vormgegeven door de twee stoelen van La Rose Noire Droptail die aan de randen zijn versierd met zowel donkerrood Mystery-leer als lichtrood True Love-leer, elk afgewerkt met een subtiele koperglans, die de parelmoerachtige textuur van de Black Baccara-rozenblaadjes oproept.

Een enkel uurwerk

Het dashboard van Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is voorzien van een geïntegreerd eenmalig uurwerk van Audemars Piguet, dat speciaal in opdracht van de klant is gemaakt. De 43 mm Royal Oak Concept Split-Seconds Chronograph GMT Large Date wordt aangedreven door een uniek zelfopwindend kaliber 4407-uurwerk, met een flyback-chronograaf en een split-secondenmechanisme. Het is meesterlijk afgestemd op de kleurstelling van La Rose Noire en bevat rode tellers en een rode binnenring, die een helder contrast vormt met de zwarte ‘opengewerkte’ wijzerplaat, geaccentueerd met rhodiumkleurige schuine randen.

Het integreren van het uurwerk vormde een grote uitdaging: de klanten vroegen om het zowel in de auto te monteren als afneembaar te maken, zodat het aan een riem kan worden bevestigd en gedragen. Dit werd gerealiseerd met een aangedreven sluitingsmechanisme dat het uurwerk met één druk op de knop zachtjes presenteert.

Zodra het uurwerk is verwijderd, wordt de opening in het dashboard bedekt met een elegant titanium opengewerkt horloge met blanco kop, met de nadruk op een witgouden munt met een rozengravure, met de hand gebeeldhouwd door ambachtslieden van Audemars Piguet. Subtiele rozengravures op de Bespoke Audio-luidsprekerfrezen van de auto weerspiegelen dit motief. Elk van de stukken werd zorgvuldig met de hand vervaardigd in het atelier van het Zwitserse merk en vertegenwoordigt de enige letterlijke uitdrukking van de Baccara Rose in de hele auto.

Een slank, zacht leren zakje in de portiervakken herbergt de band en het blanco hoofdhorloge, terwijl het uurwerk in het dashboard wordt weergegeven.

Een commissie om te vieren

Om hun Rolls-Royce La Rose Noire Droptail te vieren, hebben de eigenaren opdracht gegeven voor een exclusieve vintage Champagne de Lossy, een van hun favoriete wijnhuizen. Dit is van bijzonder belang, aangezien de speciale wijn die is gemaakt voor La Rose Noire Droptail een van de weinige kostbare wijnjaren is die het kasteel in zijn 160-jarige geschiedenis heeft geproduceerd.

Als perfecte halteplaats vroeg de opdrachtgevende familie om een unieke Rolls-Royce champagnekist. Uitgerust met bijpassend rozenblaadjesparket en gecoördineerd om te passen bij het kleurenpalet en de materialen van de auto, is het het product van dezelfde nauwgezette aandacht voor detail als de coachbuilt Rolls-Royce van de klant.

Met een druk op de knop gaat de champagnekist open en onthult een complexe champagneset vol met handgeblazen kristallen champagnefluiten. Het buitendeksel kan worden omgevormd tot een dienblad gemaakt van bookmatched Black Sycamore-hout met open poriën met een ontwerp van het kasteel centraal in de geborstelde en lasergesneden roestvrijstalen inleg.

De zijkanten zijn versierd met hetzelfde ingewikkelde parketwerk als La Rose Noire Droptail. Eenmaal ingezet, onthullen ze twee hangmatten die de speciale editie Champagne de Lossy van de klant wiegen, ontworpen om te passen bij het kleurenschema van de auto. Opgeslagen thermische champagnekoelers, gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium en koolstofvezel, zijn afgewerkt in de donkere Mystery-tint en zorgen ervoor dat de champagne op de optimale drinktemperatuur wordt gehouden.

La Rose Noire Droptail: zijn plaats in de Rolls-Royce legende

Deze gedurfde en historische auto is een romantische viering van het echtpaar dat hem heeft gemaakt, gekenmerkt door passie en een rusteloos verlangen naar betekenisvolle ervaringen. Door de opdracht te geven voor deze buitengewone versie van Droptail heeft deze opmerkelijke familie niet alleen hun eigen nalatenschap vorm gegeven, maar ook deelgenomen aan de legende van Rolls-Royce Motor Cars.