Forestis, een wellness retreat ondergedompeld in de natuur van de Dolomieten.

Tekst: Patrick Van Tolhuyzen

Na jarenlang een mysterieus pand bespioneerd te hebben, hoog gelegen op de Plose, een beboste berg van 6000 meter hoogte in de Italiaanse Dolomietenstad Brixen, trok hotelier Alois Hinteregger op missie om de oorsprong van dit hout- en stenen gebouw te ontdekken. Ondanks dat niemand er ook maar iets van leek te weten, kwam hij erachter dat het in 1912 door de Oostenrijkse architect Otto Wagner als sanatorium gebouwd was. Hierdoor piekte zijn interesse en kocht hij het verlaten pand aan samen met zijn zoon Stefan en diens vrouw Teresa Unthertiner met het plan om het bouwwerk te renoveren tot het huidige Forestis, een in de natuur ondergedompeld retreat voor wellnessgerichte stadsmensen. Stefan Hinteregger tikte vervolgens architect en Asaggio’s stichtende partner Armin Sader aan om het project, dat in juli 2020 in volle COVID-19 pandemie werd geopend, te helpen uitbreiden. Met Forestis hebben Teresa en Stefan een lang gekoesterde droom waargemaakt. Onder invloed van hun internationale ervaring benaderen zij deze plek met een frisse blik en een veelzijdig begrip van gastvrijheid. Samen met hun team vormen zij de gastheren die leven en houden van mindfulness naar mens en natuur.

Het verhaal van een wonderbaarlijke ontdekking

Waar de Oostenrijkse monarchie ooit een klimaatbad met een Europese reputatie plande, nestelt Forestis zich nu in de dichte bossen van de Plose berg met dezelfde waardering voor het unieke karakter van deze natuurlijke plaats van energie.

De architectuur is geïnspireerd op dezelfde natuurlijke kenmerken die ooit bepalend waren voor de oprichting van het sanatorium. Het uitstekende water, de lucht, de zon en het klimaat worden hier weerspiegeld in al even authentieke materialen. Steen, waaruit de bron ontspringt, glas, zo helder als de lucht, warme materialen die opwarmen als de zon, en het hout dat het beste groeit in dit klimaat. Buiten en binnen zijn deze natuurlijke materialen in harmonie met elkaar, net als de natuur zelf.

 

Architectuur

Sader bedacht drie op het zuiden gerichte torens waarin 46 van de 62 suites van het resort werden ondergebracht. De houten gevels lijken recht uit het alpine terrein te groeien, “De houten gevels hebben eenvoudige lijnen, en de kleuren tekenen verder op de tinten van de omringende boomstammen”, zegt Sader. “Ze zijn onvervalst, schoon en puristisch.” Terwijl de torens naar de hemel reiken, lijkt het historische hoofdgebouw, waar het restaurant en de overige suites zich bevinden, geworteld in de aarde. Dat komt omdat de firma Asaggio het gebouw niet alleen gevoelig heeft gerenoveerd, maar het ook via onderaardse gangen met de drie torens heeft verbonden.

Suites

De Suites in Forestis brengen de natuur tot in de kamer. De natuurlijke materialen en de heldere stijl weerspiegelen de rust van het bos en de omringende natuur. De Suites, die de hele dag baden in het zonlicht, bieden een ideaal toevluchtsoord.

Inheemse Dolomiet rotsen afkomstig van een nabijgelegen rivier werden vermalen tot een poeder in een molen die ter plaatse werd gebracht om de fluwelen aanvoelende steen-klei-composiet coating van de vloeren en muren in het kuuroord en de suite badkamers te vervaardigen; kuipen en wastafels zijn gegoten uit een soortgelijk mengsel. Het meubilair, eenvoudig van stijl, is gemaakt van lokaal hout, waarbij gebruik wordt gemaakt van bomen die door de stormen van het voorgaande jaar zijn gekapt. “Men is niet langer op zoek naar marmeren badkamers met vergulde kranen”, merkt Stefan Hinteregger op. “De nieuwe luxe is de natuur.”

De indrukwekkende en stijlvolle twee verdiepingen tellende, 200 m² grote penthouse-suite biedt naast een ruim woongedeelte met open haard een groot terras dat opent naar het zuiden en een privé zwembad met ligstoelen om van het uitzicht op de Dolomieten te genieten, een sparrenhouten sauna en douche.

BOS CUISINE

De natuur en de lokale boeren leveren de ingrediënten die in de keuken van Forestis tot in de perfectie worden verwerkt, waarbij oude, gevestigde tradities worden vermengd met de creativiteit van de moderne keuken. De Forestis kookfilosofie volgt altijd de principes van variëteit, natuurlijkheid en authenticiteit.

Roland Lamprecht – Executive Chef

Executive Chef Roland Lamprecht was als kind al thuis in de natuur waar hij zijn grote kennis van de vele schatten van de bossen en weilanden verwierf. Zijn carrière heeft hem door bekroonde keukens in heel Midden-Europa gevoerd en uiteindelijk terug naar zijn heimat. Bij Forestis kan hij zijn filosofie en zijn liefde voor de bossen op de meest heerlijke manier uitdrukken.

Zijn trapvormige restaurant zorgt ervoor dat elke tafel niet alleen de gewenste privacy, maar ook een uitgebreid uitzicht op de omliggende bossen en zonsondergangen over de Dolomieten biedt. Dankzij kamerhoge ramen heb je hier optimaal uitzicht op de indrukwekkende natuur terwijl je van de culinaire creaties kunt genieten. Van een ‘dining experience’ gesproken!

 

De bar en de lounge met terras bevinden zich in het historische gebouw. De kleine open haarden binnen- en buiten nodigen uit tot regelmatige ontmoetingen die de warmte en de gastvrijheid van Zuid-Tirol volledig tot hun recht laten komen. De Kelten verwerkten reeds  het meditatieve effect van open vuur in hun rituelen, en de Forestis bar neemt hun begrip van de natuur over in de ceremoniële creatie van verschillende dranken: met behulp van essences uit de omliggende bossen, zoals kruiden, noten en bessen, maar ook met struiken, schorsen en dennennaalden, wordt elke drank hier gemaakt tot een absoluut kunstwerk.

Spa & Wellness

Regeneratie

De natuur is genereus geweest voor Palmschoss. Het zuivere bronwater, de frisse berglucht, de vele zonuren en het milde klimaat vormen de vier fundamenten van Forestis. Naar het voorbeeld van de Kelten en hun natuurlijke leer combineren de Spa en de behandelingen deze vier natuurelementen met vier bomen: bergdennen, sparren, lariks en parasolden.

 

Detoxen en klankmeditatie

In plaats van de leer van het Verre Oosten te importeren, koos Forestis voor Wyda, een vorm van yoga afgeleid van de Keltische Druïderie die de verbinding met het bos bevordert. Hun Wydazaal is ingericht met de lokale materialen hout, glas, steen en stoffen, die hier als energievelden op elkaar inwerken en samensmelten. In deze kamer worden duizenden jaren oude energie oefeningen gepraktiseerd.

BEWEGEN

De ongerepte natuur rond Forestis straalt een unieke rust uit. De verkwikkende lucht op 1.800 m hoogte en de schoonheid van het landschap van het natuurpark Puez-Geisler zijn perfect voor sportieve activiteiten die zelfstandig of met een gids kunnen worden beoefend. De landschappen van de Dolomieten zijn gevuld met charmante uitzichten, ongeacht het seizoen. In het voorjaar zie je hier de natuur tot leven komen en de kleuren bloeien terwijl de bergen bedekt blijven met sneeuw. In de zomer zijn de hellingen groen en vullen de geuren van gras, bergkruiden en boomhars de lucht. De heldere, warme kleuren van de herfst verwelkomen de eerste sneeuw, die het bos met diepe stilte vult. Het hele jaar worden begeleide wandelingen en fietstochten aangeboden naar de mooiste bestemmingen in de omgeving en daarbuiten. Wandelgids Herbert leidt een verscheidenheid aan tochten, van makkelijk tot uitdagend, en deelt spannende en interessante feiten over de omgeving en de lokale tradities. De wandelingen bij zonsopgang zijn bijzonder indrukwekkend en zowel in de zomer als in de winter beschikbaar. De Plose berg biedt ook vier fietsroutes. Ze lopen voornamelijk door dichte bossen, waardoor de sport een intense natuurlijke ervaring wordt. De vloeiende paden, die voor bijna iedereen geschikt zijn, leiden naar de Palmschoss. Via een korte wandeling door het bos bereikt u de stoeltjeslift van Forestis en bij het bergstation kunt u fietsen huren. Een hoogtepunt voor fietsliefhebbers is het jaarlijkse Mountainbike-festival in Brixen in september. Bezoekers kunnen er kennismaken met de nieuwste trends en praten over de beste uitrusting en trails.

Ook al aan het wegdromen van je verblijf?

FORESTIS
Palmschoß 292
39042 Brixen
Dolomites - Italy
T +39 0472 521 008
hide@forestis.it